Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Huvudinnehållet startar här

Högsätra vård- och omsorgsboende

Högsätra är ett modernt boende för personer med omvårdnadsbehov och personer med demenssjukdom. Gemenskap, kulturella aktiviteter och upplevelser är en del av vardagen när man bor hos oss.

Vi är ett akademiserat vård- och omsorgsboende vilket innebär att vård, omsorg, utbildning och utveckling sker i samarbete med Marie Cederschiölds högskola.

I gemensamma utrymmen kan du njuta av trivsamma måltider och samvaro. Utanför entrén har vi promenadstråk som leder till sköna grönområden i närheten. Vi är Silviahemscertifierade vilket innebär att alla som arbetar här är utbildade i demensvård. Vi strävar efter meningsfulla dagar och god livskvalitet för dig som bor här.

Boende och service

Grönskande träd mot klarblå himmel

Egen lägenhet

Den egna lägenheten består av ett rum med kokvrå och kylskåp samt ett stort badrum med dusch och toalett. En höj- och sänkbar säng och ett sängbord finns på plats när du flyttar in. Utöver det tar du med dig de möbler och den inredning du själv önskar för att skapa en personlig prägel på ditt nya hem.

Gemensamma utrymmen

Det känns modernt och välkomnande hos oss. Du har tillgång till gemensamma rum som matsal, tv-rum, olika sittgrupper och uteplatser. Våra lokaler är nyligen renoverade och inredda med sköna och stilfulla möbler.

KulturPunkt Högsätra för äldre

På entréplan finns KulturPunkt Högsätra för äldre, våra inbjudande lokaler som vi använder för olika aktiviteter och evenemang. KulturPunkten är en trevlig mötesplats för boende att ta emot besök av anhöriga. I korridoren på samma våning pryds väggarna av kända kulturprofiler som har anknytning till Lidingö.

Service i närheten

Inom Högsätrahuset finns tillgång till hårvård och fotvård. Vi hjälper dig gärna att boka tid och komma dit om du vill. Annan service som finns på promenadavstånd är apotek, kiosk och bageri.

Personligt vårdteam

Kör sjunger valborgssånger på gården för boenden som sitter på balkongen.

Varje boende har ett personligt vårdteam omkring sig, anpassat efter det specifika vårdbehovet. Sjuksköterska, sjukgymnast, arbetsterapeut och undersköterskor följer kontinuerligt upp varje enskild person och anpassar vården allteftersom behovet förändras.

Sjuksköterskan har det dagliga omvårdnadsansvaret. Det innebär att medicinskt förebygga, utreda och i samråd med läkare behandla sjukdomar och besvär. Vi har kontinuerlig kontakt med ansvarig läkare.

Personal dygnet runt

Hos oss har du omsorgspersonal dygnet runt, även nattpersonalen är placerad på ditt plan och finns nära.

Kontaktperson

När du flyttar in får du en kontaktperson som har en fördjupad kunskap om dig och din livssituation. Kontaktpersonen informerar övriga i teamet om eventuella förändringar – allt för att du ska få en optimal vård och omsorg och uppleva en meningsfull tillvaro.

Kontaktpersonen har regelbunden kontakt med dina anhöriga på det sätt ni önskar. Du och dina anhöriga är viktiga för oss och vi ser oss gärna som ett gemensamt team.

Tandvård

Till boendet kommer tandläkare och tandhygienist regelbundet.

Dietist

Vi samarbetar med en dietist som följer upp nutrition och kost.

Aktiviteter

Boende och personal dansar rullstolsdans tillsammans.

Veckoprogram

På Högsätra låter vi musik, sång, dans, litteratur och andra konstnärliga uttryck vara en del av vardagen. Kulturella upplevelser och aktiviteter är meningsbärande i våra liv och bidrar till livskvalitet, gemenskap och välbefinnande. Vår verksamhetssamordnare, som har både konstnärlig och terapeutisk utbildning, leder varje vecka olika kulturella aktiviteter. Sjukgymnast, aktivitetsombud och helgungdomar bidrar också till ett rikt utbud av aktiviteter. Det blir många glädjerika stunder. Som anhörig är du alltid välkommen att delta. Veckoprogrammet finns på våra anslagstavlor och de finns även att hämta i Kulturpunkten på entréplan.

Underhållning, andakter och kulturvecka

En gång per månad erbjuder vi underhållning av någon artist och lika ofta kommer Lidingö församling och håller andakt. Under Lidingö kulturvecka som äger rum i november arrangerar vi extra många konserter och underhållning inom olika konstformer.

Individuella aktiviteter

Vi lägger även stor vikt vid individuella aktiviteter anpassade efter varje individs önskemål och dagsform. Med de individuella aktiviteterna strävar vi efter att möta varje boendes sociala, psykiska och existentiella behov.

Månadsbrev och Facebook

Ett urval av våra aktiviteter berättar vi om i månadsbrev till anhöriga där vi också informerar om vad som är på gång i vår verksamhet. Det kan vara inbjudningar till boende- och anhörigträffar och kulturella evenemang. Följ oss också på Facebook!

Högsätra vård- och omsorgsboende på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mat och måltider

Mat

Frukosten väljer du själv när du vill äta medan lunch och middag serveras på bestämda tider. Du kan alltid välja mellan två olika maträtter, och för den som önskar serveras dessert. Mellan måltiderna serveras mellanmål utifrån eget önskemål. Maten på Högsätra lagas av ISS i ett kök nära boendet.

Vi bakar gärna på avdelningen och tar då ofta hjälp av våra boende. Som anhörig är du alltid välkommen på en fika.

Måltider

Måltiderna är ofta dagens höjdpunkter. Näringsriktig och vällagad mat är viktigt men också en känsla av samvaro, lugn och trivsel. Vi tar god tid på oss vid måltiderna och genom småprat eller rogivande musik vill vi skapa en hemlik miljö där du kan uppleva välbefinnande. Personalen sitter med och är delaktig i samvaron. Du kan också välja att äta i din egen lägenhet.

Vi dukar fint och låter årstider och högtider återspeglas i dukningen. Vi skiljer på vardag och helg och firar traditionsenligt de stora helgerna jul, nyår, påsk och midsommar. Kräftskivan varje år brukar vara mycket uppskattad.

Värdegrund och kvalitetsarbete

Högsätra vård- och omsorgsboende med vårblomstrande träd framför.

Värdegrund

Vägledande i vårt arbete är den nationella värdegrunden: ”Socialtjänstens omsorg om äldre ska inriktas på att äldre personer får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande."

Med utgångspunkt i vår egen värdegrund "Det goda mötet" har vi bemötande i fokus när vi arbetar. Våra möten ska präglas av respekt, kunskap, engagemang och vänlighet.

Akademiskt vård- och omsorgsboende

Vi är ett akademiserad vård- och omsorgsboende vilket innebär att vård, omsorg, utbildning och utveckling sker i samarbete med Marie Cederschiölds högskola. Vi arbetar aktivt med kompetens- och kvalitetsutveckling och vill genom det skapa en positiv lärandekultur där vi utvecklar våra arbetssätt och pedagogiska metoder.

Silviahemcertifiering

Sedan 2015 är Högsätra vård- och omsorgsboende Silviahemcertifierat. Det innebär att alla anställda hos oss genomgår utbildning för att kunna möta de demenssjuka och deras anhöriga på bästa sätt. Målet med certifieringen är att införa ett helhetsperspektiv i vården och omsorgen om de demenssjuka, men också att stimulera medarbetarna till fortsatt och kontinuerlig kompetensutveckling och regelbunden reflektion.

Kvalitetsarbete

För att ligga i framkant när det gäller äldrevård arbetar vi systematiskt med utveckling och kompetenshöjning. Vi finns för våra kunder och arbetar kontinuerligt med att förbättra vår verksamhet. Vi använder oss av Senior alert, det nationella kvalitetsregistret för vård och omsorg, vi registrerar information i Palliativa registret och följer upp bedömningarna av vårt boende i Socialstyrelsens öppna jämförelser.

Synpunkter och klagomål

Det finns flera sätt att inkomma med klagomål och synpunkter till oss. Dina förbättringsförslag är viktiga så att vi ständigt kan utveckla vår verksamhet.

  • Framför dina synpunkter på plats till kontaktman, samordnare eller enhetschef, kontaktuppgifter nedan.
  • Fyll i en blankett och skicka den till oss. Du hittar den under e-tjänster.

Vill du söka jobb eller bli volontär?

Söka jobb

Vill du också ha ett jobb som är till nytta och glädje för andra människor? Då kanske du vill arbeta med oss på Högsätra vård- och omsorgsboende.

När vi söker nya medarbetare annonserar vi under lediga jobb

Lediga jobb

Spontansökan

Vill du skicka in en spontanansökan så kontaktar du någon av våra samordnare Camilla, Yasar eller Viktor.

Volontär

Är du intresserad av att göra en insats som volontär på Högsätra så kontaktar du vår verksamhetssamordnare Gerda.

Kontakt
Till toppen av sidan