Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Stöd till anhörig

Du som hjälper en närstående kan ibland behöva eget stöd för att orka. Vi erbjuder bland annat vägledande samtal, anhöriggrupper och stödsamtal. Anhörigstödet är gratis och dokumenteras inte. Vi vänder oss till dig som bor på Lidingö.

Anhörigstöd - händer håller ett hjärta

Anhörigstöd erbjuder stöd till dig som vårdar eller stödjer en närstående som är psykiskt eller fysiskt sjuk, har ett missbruk eller beroende, är äldre eller har någon form av funktionsnedsättning. Du som stödjer kan vara partner, förälder, barn, syskon, vän, kollega eller granne.

Anhörigkonsulenterna har tystnadsplikt.

Nyhetsbrev

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev så får du enkelt information om våra olika aktiviteter direkt i din mejl.

Prenumerera på anhörigstödets nyhetsbrev 

Anhöriggrupp/studiecirkel

I en anhöriggrupp får du information om olika stödformer, råd och stöd samt får möjlighet att träffa andra i liknande situation. Gruppernas innehåll anpassas efter behov och önskemål. Grupper startar upp kontinuerligt.

Anhöriggrupp vuxensyskon

Just nu är anmälan öppen till en grupp för vuxensyskon. Gruppen träffas vid åtta tillfällen under kvällstid och startar så snart det är en full grupp. Samtalsgruppen leds av två anhörigkonsulenter från Anhörigkonsulenter i nationellt nätverk för Vuxensyskon med stöd av Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka.

Samtalet sker via Zoomlänk och du behöver ha dator, surfplatta eller telefon med stabilt internet. Viktigt är också att du sitter i ett rum där du kan vara själv.

Anmäl dig till maria.blad@anhoriga.se.

Vuxensyskon anhörigrupp, anhöriga.se Länk till annan webbplats.

Föreläsningar och temakvällar

Vi erbjuder föreläsningar utifrån olika teman. Exempel på förläsningar vi har haft är:

  • bemötande vid demenssjukdom
  • stresshantering
  • medberoende vid missbruk
  • neuropsykiatrisk funktionsnedsättning
  • psykisk ohälsa

Café Poesi

Gudrun Berg har samlat 25 dikter från sitt liv i en bok, där även hennes egna målningar kan beundras. Gudrun representerar RSMH Riksförbundet för Social och mental hälsa.

Tid: Onsdag den 18 maj kl.17.30–18.45 läser Gudrun ur och berättar om sin diktsamling för dig. En kväll för samvaro, reflektion, samtal och eftertanke.

Du som är anhörig är välkommen!

Var: Mötesplats centrum (Stadshuset entréplan, mittemot restaurang Pontus by pocket) Vi bjuder på fika

Maxantal 15 personer. Föranmälan gör du till: Eva Hammarström Eriksson

Digital föreläsning för anhöriga till personer med demenssjukdom

Demenssjuksköterskorna i Stockholms län bjuder in till:

Föreläsare: Liselotte Björk från LÄRA.

Tid: 24 maj, 13:00–15:00

Denna föreläsning vänder sig till dig som är anhörig till någon som drabbats av demenssjukdom.

Föreläsningen tar upp frågeställningar så som, varför har det blivit så svårt att sköta hygien? Hur ska jag motivera att åka till dagverksamhet? Hur ska jag göra när hen pratar om något som inte stämmer med verkligheten? Vad det kan finnas för orsaker och vad vi kan göra och tänka på för att underlätta.

Vi sitter tillsammans med anhörigkonsulenten på Mötesplats centrum och lyssnar på den digitala föreläsningen. Efter föreläsningen finns tid för reflektion och frågor.

Anmäl dig till: Eva Hammarström Eriksson, anhörigkonsulent

Navigeringskurs om demens för anhöriga

Är du anhörig till någon med demens eller kognitiv sjukdom? Nu finns en digital navigeringskurs för dig. Den innehåller föreläsningar och konkreta tips och råd till som du som anhörig kan ha nytta av. Den kostar ingenting. Du går bara in på länken nedan.

Kursen är framtagen av anhörigkonsulenter, Nationellt kompetenscentrum anhöriga och Svenskt Demenscentrum som Lidingö stad har samarbete med.

Navigeringskurs, NKA:s webbplats Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Nyhetsbrev och evenemang

Prenumerera på anhörigstödets nyhetsbrev, för att se aktuella föreläsningar Länk till annan webbplats.

Enskilda samtal

Vid behov kan du boka tid för ett enskilt samtal med anhörigkonsulenten. I samtalen får du stöd och information, de är kostnadsfria och dokumenteras inte.

Ring eller mejla och boka en tid för samtal. Det går även bra att lämna meddelande på röstbrevlådan så kontaktar anhörigkonsulenterna dig så snart de kan.

Hälsoaktiviteter

Promenad i naturen 26 april kl. 16.30–17.30

Vi promenerar i lagom takt, vi stannar upp för att se naturen och för att göra enkla övningar som inte kräver förkunskaper. En stund för dig med möjlighet till fysisk rörelse, natur, styrka, balans och samvaro. Vi går runt Långängskärret, 3 kilometer. Kärret har naturvärden, betesmarker och fågeltorn. Vi bjuder på vatten och frukt. Promenadledare: Eva Hammarström Eriksson
Föranmälan behövs. Varmt välkommen!
Tisdagen den 26 april kl. 16.30–17.30
Startplats: Parkeringsplatsen vid Stockby motionsgård (300 meter väster om startplatsen för motionsspåren.) Busshållplatsen Toppmurklevägen, på Kottlavägen, ligger ungefär 900 meter väster om motionsspårens start.
För anmälan: maila eller ring: Eva Hammarström Eriksson, anhörigkonsulent
08-731 32 97, eva.hammarstrom.eriksson@lidingo.se

Vi erbjuder olika former av hälsoaktiviteter för dig som är anhörig.

Exempel på aktiviteter kan vara:

  • yoga
  • stresshantering
  • massage

Kontakta oss för att få veta vad som erbjuds nu eller prenumerera på vårt nyhetsbrev för att följa våra aktiviteter.

Prenumerera på anhörigstödets nyhetsbrev, för att se aktuella aktiviteter

Anhörigvårdarkort

Anhörigvårdarkort ska vara en trygghet för den anhörige och för den som är beroende av hjälp. Om anhörigvårdaren råkar ut för en akut sjukdom eller olycka, ger kortet information om vilka personer som bör kontaktas. Du får kortet av din anhörigkonsulent.

Kontakt
Till toppen av sidan