Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Stöd till anhörig

Du som hjälper en närstående kan ibland behöva eget stöd för att orka. Vi erbjuder bland annat vägledande samtal, anhöriggrupper och stödsamtal. Anhörigstödet är gratis och dokumenteras inte. Vi vänder oss till dig som bor på Lidingö.

Anhörigstöd erbjuder stöd till dig som vårdar eller stödjer en närstående som är psykiskt eller fysiskt sjuk, har ett missbruk eller beroende, är äldre eller har någon form av funktionsnedsättning. Du som stödjer kan vara partner, förälder, barn, syskon, vän, kollega eller granne.

Anhörigkonsulenterna har tystnadsplikt.

Nyhetsbrev

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev så får du enkelt information om våra olika aktiviteter direkt i din mejl.

Prenumerera på anhörigstödets nyhetsbrev

Anhöriggrupp/studiecirkel

I en anhöriggrupp får du information om olika stödformer, råd och stöd samt får möjlighet att träffa andra i liknande situation. Gruppernas innehåll anpassas efter behov och önskemål. Grupper startar upp kontinuerligt.

Balansprogrammet

Balansprogrammet är skapat av Sara Emilionie. I programmet får du lära dig andningsteknik för ökad energi, bättre sömn och reglering av nervsystemet. Du får även lära dig hur du kan påverka din inre gas- och bromspedal och öka din motståndskraft i tider av utmaningar. Medicinsk yoga för rygg, nacke och käkar ingår också i programmet. Du får även träna närvaro. Mental omstart är också ett ämne som vi tar upp. Bland annat får du öva dig att sortera intryck och släppa taget om negativa tankar. Dessutom får du lära dig att skapa din dag det vill säga medvetet möta varje dag och bestämma i förväg hur du vill uppleva din dag.

Balansprogrammet har redan startat men du kan söka till programmet närsomhelst under året.

Gruppen träffas på onsdagar klockan 16.00-17.00 på Mötesplats centrum i stadshuset.

Välkommen att delta!

Anmäl dig till anhörigkonsulent Eva Hammarström.

E-post: eva.hammarstrom.eriksson@lidingo.se

Utmanande föräldraskap

Anhöriggruppen vänder sig till dig som har ett utmanade föräldraskap till barn och unga (upp till 18 år) med neuropsykiatrisk problematik. Här får du möjlighet att träffa andra föräldrar, få kunskap i olika delar kring skola, socialtjänst, vården, familjelivet, anhörigstöd och återhämtning. Det är maximalt tio personer i gruppen. Vi bjuder på fika.

Anhörigkonsulent Eva Hammarström Eriksson är samtalsledare tillsammans med Annick Robitaille som har egen erfarenhet som anhörig med utmanade föräldraskap.

Gruppen startar 16 september. Vi träffas på måndagar klockan 17.30-19.30 på Anhörigcenter i Baggebygårds trygghetsboende (Baggeby Gårds väg 5). Vi möter upp i huvudentrén.

Anmäl dig till anhörigkonsulent Eva Hammarström.

E-post: eva.hammarstrom.eriksson@lidingo.se

Föreläsningar och temakvällar

Vi erbjuder föreläsningar utifrån olika teman. Exempel på föreläsningar vi har haft är:

  • bemötande vid demenssjukdom
  • stresshantering
  • medberoende vid missbruk
  • neuropsykiatrisk funktionsnedsättning
  • psykisk ohälsa

Navigeringskurs om demens för anhöriga

Är du anhörig till någon med demens eller kognitiv sjukdom? Nu finns en digital navigeringskurs för dig. Den innehåller föreläsningar och konkreta tips och råd till som du som anhörig kan ha nytta av. Den kostar ingenting.

Kursen är framtagen av anhörigkonsulenter, Nationellt kompetenscentrum anhöriga och Svenskt Demenscentrum som Lidingö stad har samarbete med.

Kursen hittar du på NKA:s webbplats:

Navigeringskurs, NKA:s webbplats. Länk till annan webbplats.

Digital kunskapsguide om psykisk ohälsa för anhöriga

Nu finns en kunskapsguide för dig som är anhörig till någon med psykisk ohälsa. Du kan få information om psykisk ohälsa och ta del av föreläsningar om samhället stöd. Du kan även lyssna på anhörigas berättelser och möta professionella som i sitt arbete träffar personer med psykisk ohälsa.

Kunskapsguiden hittar du på NKA:s webbplats:

Digital kunskapsguide, NKA:s webbplats. Länk till annan webbplats.

Nyhetsbrev och evenemang

Prenumerera på anhörigstödets nyhetsbrev, för att se aktuella föreläsningar Länk till annan webbplats.

Enskilda samtal

Vid behov kan du boka tid för ett enskilt samtal med anhörigkonsulenten. I samtalen får du stöd och information, de är kostnadsfria och dokumenteras inte.

Ring eller mejla och boka en tid för samtal. Det går även bra att lämna meddelande på röstbrevlådan så kontaktar anhörigkonsulenterna dig så snart de kan.

Hälsoaktiviteter

Vi erbjuder olika former av hälsoaktiviteter för dig som är anhörig.

Exempel på aktiviteter kan vara:

  • yoga
  • stresshantering
  • massage
  • taktilstimulering

Vad är taktilstimulering?

Taktilstimulering är en mjuk, medveten och strukturerad beröring. Behandlingen får din kropp att producera mer oxytocin och därmed göra att du mår bättre. Du kan antingen ligga eller sitta under behandlingen och välja mellan att ha handdukar och filt eller kläder på dig. En helkropp taktil stimulering tar cirka 40–45 minuter. Sittande behandling tar mellan 20–30 minuter.

Du kan boka tid hos Eva Hammarström.
E-post: eva.hammarstrom.eriksson@lidingo.se

Kontakta oss för att få veta vad som erbjuds nu eller prenumerera på vårt nyhetsbrev för att följa våra aktiviteter.

Prenumerera på anhörigstödets nyhetsbrev, för att se aktuella aktiviteter

Anhörigvårdarkort

Anhörigvårdarkort ska vara en trygghet för den anhörige och för den som är beroende av hjälp. Om anhörigvårdaren råkar ut för en akut sjukdom eller olycka, ger kortet information om vilka personer som bör kontaktas. Du får kortet av din anhörigkonsulent.

Kontakt
Till toppen av sidan