Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Huvudinnehållet startar här

Avgifter för fritidshem och fritidsklubb

Vi tillämpar maxtaxa för att beräkna avgiften i både fritidshem och fritidsklubb. Maxtaxan baseras på hushållets gemensamma bruttoinkomst och gäller för såväl kommunala som fristående verksamheter.

Avgiften faktureras för hel månad från och med den månad barnet skrivs in i verksamheten, och debitering sker tolv månader om året. Det innebär att du betalar för hela månaden oavsett om barnet börjar den 5:e eller den 29:e.

Vid uppsägning gäller att uppsägningstiden är den månad då samtliga vårdnadshavare har godkänt uppsägningen via e-tjänsten.

Avgiften debiteras utan avbrott även om barnet byter fritidshem eller fritidsklubb, samt om platsen sägs upp inför ett lov men återupptas efter lovet.

Om månadsavgiften

Det yngsta barnet i familjen räknas som barn 1 och står för den högsta avgiften. Avgiften minskar sedan för varje syskon barnet får.

Avgift 2025

Avgiften gäller 1 januari - 31 december 2025

  1. Barn 1: Två procent av inkomsten, dock högst 1 189 kronor per månad.
  2. Barn 2: En procent av inkomsten, dock högst 594 kronor per månad.
  3. Barn 3: En procent av inkomsten, dock högst 594 kronor per månad.
  4. Barn 4: ingen avgift 0 kronor per månad.

 

Ansvar för avgift och betalningsvillkor

Båda vårdnadshavarna är solidariskt ansvariga för avgiften. Om samtliga vårdnadshavare är folkbokförda på samma adress skickas fakturan till barnets folkbokföringsadress. Om vårdnadshavarna är folkbokförda på olika adresser delas fakturan upp, eftersom avgiften beräknas utifrån hushållets inkomst och man till hör det hushållet där man är folkboköfrd..

Vid betalning efter förfallodagen debiterar vi dröjsmålsränta enligt räntelagen. Om betalning uteblir kan barnet förlora sin plats i verksamheten.

Syskonrabatt

För att få syskonrabatt krävs att barnen är folkbokförda på samma adress och har samma fakturamottagare. De ska också vara inskrivna samtidigt i kommunal eller fristående förskola, pedagogisk omsorg eller fritidshem.

Lägre avgift vid lägre inkomst

Om hushållets gemensamma bruttoinkomst, inkomst innan skatt, per månad är lägre än 59 400 kronor (2025) kan du ha rätt till en lägre avgift för plats i förskola, pedagogisk omsorg eller fritidsverksamhet.

För att rätt avgift ska kunna beräknas måste du anmäla hushållets aktuella inkomst via vår e-tjänst. Även vuxna som är folkbokförda på samma adress, men som inte är vårdnadshavare, måste anmäla sin inkomst. Avgiften baseras på hela hushållets inkomster, oavsett om personen är vårdnadshavare eller inte.

Anmäl inkomst innan skatt – fritidshem Länk till annan webbplats.

Om du eller någon i din familj saknar svenskt personnummer eller har sekretess skickar du ett mejl till oss så får du information om hur du anmäler din inkomst och dina familjeförhållanden.

E-post: avgifter.lkf@lidingo.se

Retroaktiv avgiftskontroll

De uppgifter du lämnar om hushållets gemensamma inkomst kontrolleras i efterhand mot Skatteverkets slutskattebesked. Om kontrollen visar att du har betalat fel avgift görs en justering: du får en faktura om du har betalat för lite, eller en återbetalning om du har betalat för mycket.

Kontrollen sker med två års fördröjning, eftersom Skatteverkets uppgifter inte är tillgängliga tidigare.

Om du väljer att acceptera maxtaxa när du anmäler din inkomst deltar du inte i inkomstkontrollen.

Frågor och svar om inkomstkontrollen

Delad avgift mellan vårdnadshavare

Om barnets vårdnadshavare inte är folkbokförda på samma adress delas avgiften automatiskt när barnet placeras. Vårdnadshavare som är folkbokförda på samma adress kan inte få delad faktura.

Den delade fakturan räknas ut i proportion till vårdnadshavarens inkomster. Det innebär att den vårdnadshavare som har lägst inkomst får en mindre del av avgiften och den vårdnadshavare som har högst inkomst får en större del av avgiften. Om den ena vårdnadshavaren ändrar sin inkomst påverkar det även den andra vårdnadshavarens avgift. De sammanlagda avgifterna kommer inte överstiga högsta avgiften enligt maxtaxans regler.

Om det finns en överenskommelse om underhållsstöd mellan vårdnadshavarna kan fakturan ställas på den vårdnadshavaren som får underhållsstödet. Mejla kopia på avtalet från Försäkringskassan till oss för att fakturan ska ställa om.

E-post: avgifter.lkf@lidingo.se

Avgiftskontroll

Betalar du rätt avgift för förskola, pedagogisk omsorg och fritidsverksamhet? Vi genomför en kontroll av avgiften varje år då det är viktigt ur rättvise- och rättssäkerhetssynpunkt – alla betalar rätt avgift och behandlas lika utifrån sina förutsättningar. Avgiftskontrollen kvalitetssäkrar att alla betalar rätt avgift för sin plats. Kontrollen sker med två års fördröjning då Skatteverkets uppgifter som staden använder inte finns att tillgå tidigare.

Hur genomförs kontrollen?

Vi hämtar dina taxeringsuppgifter från skatteverket och delar hushållets årsinkomster med 12 och får då fram en genomsnittlig månadsinkomst. Inkomsten jämförs sedan med de inkomstuppgifter ditt hushåll har lämnat till staden. Om beloppen inte är lika betyder det att avgiften varit för hög eller för låg och vi gör en ny beräkning av avgiften. De allra flesta vårdnadshavare har betalat rätt avgift och kommer inte beröras av detta.

Vad är mitt ansvar som vårdnadshavare?

Du som vårdnadshavare ansvarar för att anmäla rätt inkomst och familjeförhållanden till staden så att avgiften för ditt hushåll blir rätt. I hushållet räknas den vuxna du är folkbokförd med oavsett om personen är vårdnadshavare eller inte till barnet. Du anmäler informationen via vår e–tjänst. Om du kryssar i att du accepterar maxtaxa när du anmäler din inkomst deltar du inte i inkomstkontrollen.
Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Anmäl inkomst innan skatt – fritidshemLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Frågor och svar om avgiftskontrollen

Autogiro, e-faktura eller Kivra

Autogiro

Vill du betala via autogiro anmäler du det via e-tjänsten "Autogiro. medgivande".

Autogiro medgivande, e-tjänst  Länk till annan webbplats.

E-faktura

Vill du betala din faktura via e-faktura anmäler du dig via din internettbank.

E-faktura, kund

Kivra

Vill du få din faktura till Kivra så anmäler du dig på deras hemsida. Där kan du även välja att betala via Kivra.

Kivras webbplats Länk till annan webbplats.

Se dina fakturor

Under Mina sidor har du möjlighet att se alla fakturor från staden. Du hittar dit genom att logga in på fliken Mina sidor och välja Mina fakturor.

Mina fakturor, på Mina sidor och e-tjänster Länk till annan webbplats.

Avgifter – sommarlovet

Lidingö stad debiterar tolv månader om året, vilket gäller även om du byter fritidshem och fritidsklubb under året.

Det innebär att även om du säger upp platsen inför sommaren men sedan återupptar den till hösten, så kommer du att debiteras som om platsen inte varit uppsagd.

Kontakt
Till toppen av sidan