Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Vuxenutbildningen

Vuxenutbildningen vänder sig till dig som vill studera som vuxen. Kanske vill du byta yrke, lära dig svenska eller studera på Särvux.

Tjej lyssnar under föreläsning på Vuxenutbildningen.

Det är aldrig för sent att börja på nytt

Den kommunala vuxenutbildningen erbjuder dig utbildning på grundläggande och gymnasial nivå. Men du kan även välja att gå en yrkesutbildning. Eller välja en lärlingsutbildning för att jobba som barnskötare, undersköterska eller arbete inom hotell- och restaurangbranschen. I lärlingsutbildningen knyter vi ihop teori med praktik och du står i centrum för vår utbildning.

Så fungerar studierna i höst

Utifrån Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer om undervisning i skolan gäller följande för Lidingö Vuxenutbildning och med nya kursstarter i augusti.

Undervisningen genomförs fortsatt på distans med undantag av vissa grupper.

 • Examinationer och handledning kan komma att ske på plats i skolan.
 • Vissa moment i yrkeskurserna kan ske på skolan.
 • Din lärare informerar om vad som gäller för din kurs.

För att minska smittspridningen i skolan

 • håller vi avstånd till varandra
 • ses vi i mindre grupper
 • har vi utökad städning och tillgång till handsprit
 • hålls elevrummet stängt till att börja med för att minska större folksamlingar.

Lärlingsutbildningar

Som lärling får du vara med i en verklighetsanpassad utbildning där vi knyter ihop teori med praktik och där du ska känna att du är i centrum för vår utbildning.

Utbildningen är upplagd så att du har teori på skolan i vuxenutbildningens lokaler en dag varje vecka. Resterande fyra dagar har du praktik ute på en arbetsplats. Vi har utbildade handledare som följer dig under ett år och ger dig det stöd och hjälp som du behöver för att bli kompetent inom det yrke du valt. Läraren som du träffar en gång i veckan följer upp hur det går för dig genom att besöka dig på din praktikplats. Vi vill att du ska lyckas!

Ansök till lärlingsutbildningarna, Vuxenutbildningens kurskataloglänk till annan webbplats

Barnskötare på förskola eller som elevassistent

Som barnskötare kan du välja mellan inriktningarna förskola och elevassistent. Förskola passar dig som gillar att umgås med barn och att se dem utvecklas motiverar dig att göra ett bra jobb. Elevassistent vänder sig till dig som vill arbeta som barnskötare inom skola och fritidshem. Du får genom arbetsplatsförlagt lärande (APL) på en förskola respektive skola och teoretisk undervisning, de kunskaper du behöver för att vara förberedd inför arbetslivet. Utbildningarna ger dig inte bara praktiska kunskaper om yrket utan även en personlig utveckling.

Under utbildningen till barnskötare läser du följande kurser:

 • Pedagogiskt arbete, 200 poäng
 • Skapande verksamhet, 100 poäng
 • Människors miljöer, 100 poäng
 • Lärande och utveckling, 100 poäng
 • Pedagogiska teorier och praktiker, 100 poäng
 • Kommunikation, 100 poäng
 • Specialpedagogik, 100 poäng
 • Pedagogiskt ledarskap, 100 poäng
 • Hälsopedagogik, 100 poäng

Kock eller servitör/servitris

Vår lärlingsutbildning vänder sig till dig som vill lära dig grunderna i kock eller servitörsyrket. Du gillar att jobba där service är i fokus och det hela tiden händer något. När du är klar med din utbildning kommer du att ha möjlighet att jobba på exemplvis hotell, kursgårdar, restauranger och kommunala kök. Du får genom arbetsplatsförlagt lärande (APL) på en restaurang , konferens/kursgård eller ett hotell samt teoretisk undervisning, de kunskaper du behöver för att vara förberedd inför arbetslivet. Utbildningen ger dig inte bara praktiska kunskaper om yrket utan även en personlig utveckling där vi fördjupar oss i bland annat näringslära och service och bemötande.

Under utbildningen läser du följande kurser:
(Den första delen är en grund i utbildningen som alla måste läsa.)

 • Hygien, 100 poäng
 • Frukost och buffeservering, 100 poäng
 • Mat och dryck i kombination 100 poäng
 • Inriktning, 500 poäng
 • Livsmedels och näringskunskap 100 poäng

Undersköterska

Vill du arbeta med människor? I så fall kan utbildningen inom vård- och omsorg vara intressant för dig. Vård- och omsorgspersonal arbetar inom inom hälso- och sjukvård, äldreomsorg, psykiatri och med funktionshindrade. För att jobba i något av dessa yrken behöver du en bred kompetens i mötet mellan personal, vårdtagare och anhöriga. Du får genom arbetsplatsförlagt lärande (APL) samt teoretisk undervisning, de kunskaper du behöver för att vara förberedd inför arbetslivet. Som undersköterska ingår du i ett vårdteam som tillsammans ansvarar för vårdtagarens välbefinnande och där du som undersköterska arbetar närmast vårdtagaren.

Under utbildningen läser du följande kurser:

 • Vård och omsorg 1 + Introduktion, 200p
 • Medicin 1, 150 poäng
 • Psykologi 1, 50 poäng
 • Psykiatri 1, 100 poäng
 • Vård och omsorg 2, 150 poäng
 • Etik och människans livsvillkor 100 poäng
 • Specialpedagogik 100 poäng
 • Hälsopedagogik 100 poäng
 • Socialpedagogik 100 poäng
 • Fördjupningskurser i äldreomsorg eller psykiatri, 300 poäng

Yrkesvux – yrkesutbildning för vuxna

Inom vuxenutbildning erbjuds flera olika yrkesutbildningar.

Du som inte gått gymnasiet eller av olika skäl vill yrkesväxla kan studera på Yrkesvux – yrkesutbildning för vuxna.

Vi har utbildning i egen regi inom Barn och fritid, Vård och omsorg och Hotell och restaurang. De yrkesutbildningar vi inte erbjuder i vår egna verksamhet kan du studera hos någon av de utbildningsanordnare som vi har avtal med – Astar, Movant och Jensen, som erbjuder en mängd olika yrkesutbildningar/yrkespaket inom olika branscher som till exempel elektriker, byggnadsarbetare och handel.

Du kan också söka yrkesförarutbildning:
Yrkesförarkursers webbplatslänk till annan webbplats

Kontakta vår Studie- och yrkesvägledare för mer information.

Studie- och yrkesvägledare, Vuxenutbildningen

Ansökan och kursutbudlänk till annan webbplats

SFI – svenska för invandrare

Du som bor på Lidingö, har ett annat modersmål och vill lära dig svenska är välkommen att studera svenska för invandrare (SFI) hos oss. Du bestämmer själv om du vill studera på dagen eller på kvällen.

För att kunna läsa SFI på Lidingö behöver du vara folkbokförd på ön och vara minst 16 år gammal. De behöver även ha ett tiosiffrigt personnummer eller samordningsnummer (EU medborgare).

Tillsammans skapar vi din studieplan

Alla elever på vuxenutbilningen ska ha en studieplan. Studieplanen innehåller bland annat vad du ska läsa, målet med dina studier samt hur du ska komma dit. Din ansökan är en första del av din studieplan, som du sedan utvecklar tillsammans med studie-och yrkesvägledarna.

Kurser på olika nivåer

SFI erbjuder fyra kurser och tre utbildningsspår. Vilken kurs och vilket spår du ska gå bestäms av skolan utifrån din tidigare utbildning och erfarenhet. Vi börjar med en introduktionskurs där du lär dig grunderna i svenska. Efter introduktionskursen placeras du i lämplig grupp. Du skriver ett prov och får betyg efter varje kurs.

Efter SFI finns många kurser att välja mellan

Svenska som andraspråk, grund, finns i fyra olika nivåer. Vilken kurs du ska starta bestäms utifrån dina SFI-betyg eller annan erfarenhet. Vi erbjuder även kurser i andra ämnen på grundläggande nivå om du vill läsa annat.

För dig som vill läsa på gymnasial nivå finns svenska som andraspråk, yrkeskurser, behörighetsgivande kurser och teoretiska gymnasiekurser.

Ansök till SFI

Du ansöker i vår kurskatalog som finns på en annan webbplats. Efter att du skickat ansökan får du information om kursstart till din e-post. Du har rätt att starta SFI inom tre månader, men vi jobbar för att du inte ska behöva vänta mer än fyra veckor.

Du som har utbildning sedan tidigare ska skicka dina betyg till UHR (Universitet och högskolerådet).

Ansök till SFI, Vuxenutbildningens kurskataloglänk till annan webbplats

Vill du ha hjälp att anmäla dig till SFI är du välkommen att besöka Lidingö vuxenutbildning på Läroverksvägen 58. Om du är folkbokförd i en annan kommun och vill studera via Lidingö vuxenutbildning är du välkommen att mejla till oss.

Prövningar

Prövning i en kurs innebär att du läser in en kurs på egen hand och sedan gör en prövning. Den innebär ofta både ett skriftligt och muntligt prov.

Du kan göra en prövning oberoende av var du är folkbokförd. Du kan enbart göra en prövning hos en huvudman (kommun) eller hos någon skola som anordnar den aktuella kursen eller, när det gäller gymnasiearbete, utbildning inom det kunskapsområde som gymnasiearbetet avser.

Se utbudet av prövningar, Vuxenutbildningens kurskataloglänk till annan webbplats

Vi erbjuder prövning i ämnena:

 • SVE 1, 2, och 3
 • SVA 1, 2 och 3
 • Eng 5 och 6

För prövning i övriga kurser inom vårt kursutbud hänvisar vi till våra upphandlade leverantörer Jensen och Exlearn. På grund av Corona kan det vara begränsningar i möjligheten att göra prövning under hösten 2020. Invänta då förtydligande information från respektive utbildningsanordnare.

Studie- och yrkesvägledning

Drop-in är tillsvidare stängd

Vill du komma i kontakt med våra studie- och yrkesvägledare så är du välkommen att maila eller ringa.

E-post: vuxenutbildning.vagledning@lidingo.se

Tisdag och onsdag, klockan 10.00–12.00
Amina, tel: 08-731 70 85

Måndag och torsdag, klockan 10.00–12.00
Heike, tel: 08-731 32 24

Nivåtester hjälper dig hitta rätt kurs

Du som är osäker på dina kunskaper i svenska, engelska, matematik eller naturkunskap kan göra ett nivåtest. Testet visar hur mycket du kan, även om du inte har ett aktuellt betyg i ämnet. Om du till exempel har dyslexi eller koncentrations­svårigheter kan du få ett anpassat test som passar dina behov. Du kan göra nivåtest i ämnena svenska, svenska som andra språk, engelska, matte och naturkunskap.

Nivåtest i svenska som andraspråk

Du kan även göra nivåtest om du har betyg VG, A, B eller C från sfi kurs D.

Nivåtest i matematik

Innan du gör nivåtestet i matematik kan du förbereda dig genom att repetera och fräscha upp dina matematikkunskaper mattecentrum.se. Du får låna miniräknare och formelblad när du kommer till testet. Om du har läst matematik på ett annat språk än svenska får du ha med dig och använda lexikon.

Bokning av test

Om du är osäker på din nivå så kontaktar du någon av oss studie- och yrkesvägledare för att boka ett test.

Testen genomförs:
Tisdagar klockan 16:00–18:30
Fredagar klockan 09:30–12:30

Auktorisation

Vi söker aktörer inom olika områden för att komplettera det utbud vi redan erbjuder.

De utbildningsanordnare som ansöker om auktorisation och uppfyller de krav som anges i Lidingö stads auktorisationsvillkor godkänns som anordnare.

Vid ansökan om auktorisation söker varje anordnare inom vilka områden man vill auktoriseras. Auktorisation kan göras för en eller flera yrkesutbildningar. Anordnare kan godkännas för auktorisation löpande.

Till toppen av sidan