Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Lidingö stadshus

Lidingö stadshus erbjuder service och kultur centralt på ön. I stadshuset finns Lidingö stadsbibliotek och bland annat ArtLab, Vuxenutbildningen, Capio vårdcentral, Mötesplats centrum och restaurangen Pocket by Pontus.

Dianatrappan och Lidingö stadshus.

Lidingö stadshus genomgick 2017–2019 en omfattande renovering och effektivisering av ytorna. I stadshuset finns Lidingö stadsbibliotek och bland annat Öppna förskolan,, vuxenutbildningen, Capio vårdcentral, Mötesplats centrum och restaurangen Pocket by Pontus. Här finns också ett välordnat mötescentrum som bjuder in till möten mellan tjänstemän, politiker och Lidingöbor. Stadshuset är som ett kulturhus med bibliotek, plats för utställningar och flera kulturscener.

Verksamheter

 • Lidingö stadsbibliotek
 • ArtLab och Lidingö öppna förskola
 • Vuxenutbildningen
 • Restaurangen Pocket Py Pontus
 • Mötesplats centrum
 • De dagliga verksamheterna Ögruppen och Tryffelslingorna
 • Omsorgs- och socialförvaltningens Hälsomottagning
 • Ungdomsmottagning
 • Capio vårdcentral
 • Utställningsytor
 • Den fasta utställningen Raoul Wallenberg expo
 • Flera kulturscener
 • Lidingö stads förvaltningar
 • Ö-butiken

Lidingö stadsbibliotek

Biblioteket har rum för besökare som har med sig egna datorer. Lokalen är färgsatt med inspiration av Lidingös närhet till skärgård och hav. Nyponfärgade markeringar visar var du lånar, lämnar och hittar hjälp.

Miljöer

På övre entréplan bjuds besökaren in till en lugn miljö där man kan slå sig ner och läsa tidningen mitt i det aktivitetsfyllda Stadshuset. Via entrén på nedre plan hittar du informationsdisken, barnavdelningen, talboksavdelningen samt skönlitteratur och fackböcker för vuxna. De två planen förenas av en bred trappa med sittplatser.

Sagorum

På barnavdelningen bildar låga bokhyllor ”rum i rummet” för de olika åldrarna. Längst in finns ett avskilt sagorum där de minsta besökarna får en rofylld och fantasifull miljö.

Skaparateljé

En skaparateljé tillsammans med ArtLab finns också.

Nya möjligheter

 • Bättre möjligheter att skylta med tips på böcker till besökare i alla åldrar.
 • Fler sittplatser och fler grupprum för samarbeten.
 • Närheten till stadshusets entréhall, och den stora sessionssalen, ger ökade möjligheter att ta del av utställningar och föreläsningar.

Evenemang och aktiviteter

Lidingö stadsbiblioteks webbplats

Lidingö stadsbibliotek på Facebook Länk till annan webbplats.

Lidingö stadsbibliotek på Instagram Länk till annan webbplats.

Mötesplats centrum

Mötesplats centrum erbjuder service, tematräffar och forum för seniorer och anhöriga. Visionen är ett varierat utbud med kultur och hälsofrämjande aktiviteter. Du får ökad service med närhet till bibliotek, restaurang, kultur och annan kommunal verksamhet

Verksamheten utvecklas i dialog med föreningar och utifrån målgruppens önskemål. Till exempel önskas utbildningar i ökad digital kompetens. En viktig del är att lyssna på musik tillsammans med andra. Din delaktighet och initiativkraft kommer att driva mötesplatsen framåt.

Ö-butiken

Här kan du fynda fina presenter. Vi säljer hantverk, smycken, textilier och mycket annat till låga priser.

Butiken drivs av Lidingö stads dagliga verksamhet och sysselsättning.

Vi finns bredvid biblioteket. Varmt välkommen!

Öppettider

Butiken är öppen måndag till fredag klockan 08.00–16.00 (helgfria vardagar). Du kan betala med Swish.

Telefon 08-731 36 98
E-post: ateljen@lidingo.se

Pocket Lidingö

Lidingö får ett nytt restaurangtillskott när krögaren och entreprenören Pontus Frithiof öppnar Pocket by Pontus i Lidingö stadshus. Restaurangen erbjuder frukost, lunch, takeaway och catering. På lunchmenyn finns en kött- och en fiskrätt samt en vegetarisk dagens rätt.

Pocket Lidingö Länk till annan webbplats.

Capio vårdcentral

I Stadshuset finns Capio vårdcentral.

Capio vårdcentral Länk till annan webbplats.

Historia

Lidingös nuvarande stadshus togs i bruk 1974 och är ritat av professor Sten Samuelson.

Under 2017–2019 renoverades hela stadshuset då bland annat stammar och ventilationssystem byttes ut. Visionen var att skapa en modern och levande mötesplats för alla Lidingöbor men också bevara den tidstypiska arkitekturen både in- och utvändigt. Den nya arbetsplatsen för Lidingö stads medarbetare ska främja kundfokus och samverkan i en kreativ och varierad miljö.

I entréhallen finns möjlighet att anordna utställningar och mindre evenemang av olika slag. Raoul Wallenbergrummet finns inte kvar men en del av materialet kommer finnas i entréhallen, med unika dokument om den kände diplomaten.

Framför stadshuset till höger står Eric Grates skulptur Samothrake samt till vänster om stadshuset Mi Ankarcronas skulptur Torch of Hope.

Efter en arkitekttävling 1967 fick professor Sten Samuelsson tillsammans med Fritz Jaenecke uppdraget att rita det nya Stadshuset. Byggnaden vilar på ett förhöjt däck, under vilket sessionssal, restaurang, arkiv, förråd och garage är inrymt. Den silverglänsande aluminiumfasaden med tvärställda solavskärmande lameller ger uttryck för tidens modernistiska ideal. Trädgårdsarkitekt Walter Bauer svarade för den yttre miljön med stödmurar och väl utformade trädgårdar med inspiration av japanska trädgårdar.

Byggnaden är bedömd som värdefullt kulturminne i översiktsplanen från 2002.

Besöksadress

Lejonvägen 15 (181 82 Lidingö) eller Stockholmsvägen 50.

Till toppen av sidan