Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Nya Stadshuset

Välkommen till det nyrenoverade Stadshuset som erbjuder service och kultur centralt på ön. Nu har Lidingö stadsbibliotek och många andra verksamheter flyttat in i huset efter renoveringen.

Delar av det nyrenoverade Stadshuset öppnades redan under 2018. Med reception och ett välordnat mötescentrum som bjuder in till möten mellan tjänstemän, politiker och Lidingöbor. I augusti 2019 öppnade resten av Stadshuset och fler verksamheter har flyttat in som kan samverka och berika varandra. Stadhuset är som ett kulturhus med bibliotek, plats för utställningar och flera kulturscener.

Verksamheter

 • Lidingö stadsbibliotek
 • Komtek och ArtLab (före detta Kulturverkstan Kameleonten)
 • Restaurangen Pocket Py Pontus
 • Mötesplats centrum
 • De dagliga verksamheterna Ögruppen och Tryffelslingorna
 • Omsorgs- och socialförvaltningens Hälsomottagning
 • Ungdomsmottagning
 • Capio vårdcentral - öppnar i mars 2020.
 • Utställningsytor
 • Den fasta utställningen Raoul Wallenberg expo
 • Flera kulturscener
 • Lidingö stads förvaltningar

Lidingö stadsbibliotek

Nya biblioteket har rum för besökare som har med sig egna datorer. Lokalen är färgsatt med inspiration av Lidingös närhet till skärgård och hav. Nyponfärgade markeringar visar var du lånar, lämnar och hittar hjälp.

Miljöer

På övre entréplan bjuds besökaren in till en lugn miljö där man kan slå sig ner och läsa tidningen mitt i det aktivitetsfyllda Stadshuset. Via entrén på nedre plan hittar du informationsdisken, barnavdelningen, talboksavdelningen samt skönlitteratur och fackböcker för vuxna. De två planen förenas av en bred trappa med sittplatser.

Sagorum

På barnavdelningen bildar låga bokhyllor ”rum i rummet” för de olika åldrarna. Längst in finns ett avskilt sagorum där de minsta besökarna får en rofylld och fantasifull miljö.

Skaparateljé

En skaparateljé tillsammans med ArtLab finns också.

Nya möjligheter

 • Bättre möjligheter att skylta med tips på böcker till besökare i alla åldrar.
 • Fler sittplatser och fler grupprum för samarbeten.
 • Närheten till stadshusets entréhall, och den stora sessionssalen, ger ökade möjligheter att ta del av utställningar och föreläsningar.

Evenemang och aktiviteter

Några höjdpunkter i programmet bli invigningsveckan 9–17 november och läslovet vecka 44.

Lidingö stadsbiblioteks webbplatslänk till annan webbplats

Lidingö stadsbibliotek på Facebooklänk till annan webbplats

Lidingö stadsbibliotek på Instagramlänk till annan webbplats

Upplev Lidingölänk till annan webbplats

Mötesplats centrum

Mötesplats Centrum erbjuder service, tematräffar och forum för seniorer och anhöriga. Visionen är ett varierat utbud med kultur och hälsofrämjande aktiviteter. Du får ökad service med närhet till bibliotek, restaurang, kultur och annan kommunal verksamhet

Verksamheten utvecklas i dialog med föreningar och utifrån målgruppens önskemål. Till exempel önskas utbildningar i ökad digital kompetens. En viktig del är att lyssna på musik tillsammans med andra. Din delaktighet och initiativkraft kommer att driva mötesplatsen framåt.

Pocket by Pontus

Lidingö får ett nytt restaurangtillskott när krögaren och entreprenören Pontus Frithiof öppnar Pocket by Pontus i Lidingö Stadshus. Restaurangen erbjuder frukost, lunch, takeaway och catering. På lunchmenyn finns en kött- och en fiskrätt samt en vegetarisk dagens rätt.

Öppettider

Restaurangen kommer att stänga tidigare från och med den 18 mars på grund av rådande coronapandemi. Tillfälliga öppettider är 8.00 - 14.00.

Vanliga öppettider är helgfria vardagar mellan klockan 08.00-16.00 och man erbjuder även möjlighet till utökade öppettider vid olika förfrågningar och evenemang.

Restaurangen öppnade den 16 september 2019.

Capio vårdcentral

Capio vårdcentral har flyttat ini stadshuset.

Capio vårdcentrallänk till annan webbplats

Historia

Lidingös nuvarande stadshus togs i bruk 1974 och är ritat av professor Sten Samuelson.

Under 2017-2019 renoverades hela stadshuset då bland annat stammar och ventilationssystem byttes ut. Visionen var att skapa en modern och levande mötesplats för alla Lidingöbor men också bevara den tidstypiska arkitekturen både in- och utvändigt. Den nya arbetsplatsen för Lidingö stads medarberare ska främja kundfokus och samverkan i en kreativ och varierad miljö.

I entréhallen finns möjlighet att anordna utställningar och mindre evenemang av olika slag. Raoul Wallenbergrummet finns inte kvar men en del av materialet kommer finnas i entréhallen, med unika dokument om den kände diplomaten.

Framför stadshuset till höger står Eric Grates skulptur Samothrake samt till vänster om stadshuset Mi Ankarcronas skulptur Torch of Hope.

Efter en arkitekttävling 1967 fick professor Sten Samuelsson tillsammans med Fritz Jaenecke uppdraget att rita det nya Stadshuset. Byggnaden vilar på ett förhöjt däck, under vilket sessionssal, restaurang, arkiv, förråd och garage är inrymt. Den silverglänsande aluminiumfasaden med tvärställda solavskärmande lameller ger uttryck för tidens modernistiska ideal. Trädgårdsarkitekt Walter Bauer svarade för den yttre miljön med stödmurar och väl utformade trädgårdar med inspiration av japanska trädgårdar.

Byggnaden är bedömd som värdefullt kulturminne i översiktsplanen från 2002.

Besöksadress

Lejonvägen 15 (181 82 Lidingö) eller Stockholmsvägen 50.

Till toppen av sidan