Läget på Lidingö med anledning av covid-19
Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Kursutbud, musikskolan

Musikskolan erbjuder dig ett brett urval av instrument att välja bland.

Du kan välj mellan olika instrument och ofta erbjuder vi även möjligheten att spela i orkestrar och ensembler inom olika stilar och nivåer.

Bas/elbas

nedre del av person i kjol och barfota med kontrabas i naturlandskap

Basundervisning erbjuds alla åldrar och nivåer. Du rekommenderas att välja ett av instrumenten, men för dig som vill finns även möjligheten att kombinera båda. För nybörjare brukar kontrabasen vara en spännande och lekfull start in i musiken, passar även de minsta.

En bra musikalisk grund

Instrument finns i olika storlekar anpassade för barn. På lektionerna kan du låna musikskolans instrument, kontrabasar finns även i passande storlek till uthyrning, elbas behöver du däremot ha tillgång till själv. Fråga gärna din lärare om råd innan du köper ett instrument.

Undervisningen anpassas till stor del av varje individs behov och önskemål. Kursplanen erbjuder dessutom en stor bredd med målsättningen att ge en bra musikalisk grund att växa på.

Spela i orkester

Du får bland annat lära dig:

 • Ackord, riff och melodispel
 • Improvisation
 • Musiklära
 • Noter, rytmläsning och tabulatur
 • Samspel och solospel
 • Bas är ett instrument som behövs i nästan alla musikaliska sammanhang.

Du som börjar på bas erbjuds tidigt att deltaga i orkestrar och ensembler inom olika stilar och nivåer.

Blåsinstrument

Saxofon

Blåsinstrument kan delas in i två grupper: bleckblås och träblåsinstrument.
Träblåsgruppen består av blockflöjt, tvärflöjt, klarinett, oboe, fagott, och saxofon. Bleckblåsgruppen består av: trumpet, trombon, valthorn och tuba.

Du kan börja spela alla dessa instrument på Lidingö musikskola från årskurs 2. Om fysiska förutsättningar finns kan du börja redan i årskurs 1 efter samråd med musikläraren. Man kan hyra blåsinstrument från musikskolan i fyra terminer, sedan får man skaffa ett eget instrument. Undantaget är blockflöjt som man inte kan hyra.
En viktig del av att spela blåsinstrument är att delta i ensemble- och orkester. Det önskar vi att alla våra elever i musikskolan vill göra.

Tvärflöjtslek

Här söker och utvecklar vi barnens musikintresse genom tvärflöjten! Lärarens mål att att ge barnen positiva musikupplevelser och låta dem känna den glädje musik och gruppdynamik kan framkalla. Vi lär oss tvärflöjtens grunder i ett mjukt tempo och spelar enkla låtar till komp och till barnens egen favoritmusik. Vi sjunger även ibland och rör oss till musik och har roligt tillsammans. Första terminen sker all undervisning på gehör utan noter.

Blåsorkestrar

Vi har ett flertal blåsorkestrar anpassade till olika nivåer, från elever som bara spelat en termin till de som spelat i flera år. Orkestrarna repeterar i Elverket på måndagar.

Välj mellan våra olika blåsinstrument

 • blockflöjt
 • klarinett
 • saxofon
 • trombon
 • trumpet
 • tuba
 • tvärflöjt
 • valthorn

Gitarr

Gitarrer

Gitarr börjar du spela tidigast i årskurs 3. Du måste ha tillgång till eget instrument eftersom musikskolan inte har några gitarrer för uthyrning. Det är bra om du pratar med din lärare innan du köper något instrument.

På gitarrlektionerna får du lära dig:

 • Solo- och ensemblespel
 • Finger- och plektrumspel
 • Melodi- och ackordspel
 • Notläsning, tabulatur och gehörsspel
 • Efter samråd med din lärare kan du också studera olika inriktningar inom gitarrspelet, till exempel stålsträngat, elgitarr, fingerpicking med mera.

Den undervisningsform vi erbjuder sedan lång tid tillbaka kallar vi ämneskurs. Vår ämneskurs i gitarr kan innebära undervisning av några elever samtidigt eller enskild undervisning, beroende på spelnivå , pedagogisk inriktning och musikstil.

Musikproduktion


Lär dig skapa egen musik och producera dina egna låtar! För ålder 14-20 år.
I kursen jobbar vi med såväl grundtekniker som avancerade verktyg för att skapa egen musik. Du får kunskap om låtformer, melodier och olika sound och strukturer inom musikproduktion. Vi arbetar med olika inriktningar inom pop, edm, hiphop, filmmusik och andra genrer som är relevanta idag. Kursen går också att anpassas genremässigt för elever som vill specialisera sig på musikinriktningar som t ex jazz, klassiskt eller rock. Logic kommer att vara den plattform (DAW) vi jobbar med. I kursinnehållet ingår även notskrivningsprogram och att spela in akustiska instrument som piano, sång och gitarr.

Viss förkunskap inom piano/keyboard, ackord och grundläggande musikteori är nödvändig

Musikstart

Musikstart är en grundkurs för dig som är 6-7 år.
Med sång, spel och rörelse i en härlig och lekfull blandning utforskar vi musikens värld. 

Du träffar nya kompisar och får lära dig musikens grunder. Vi kommer också få besök av gäster som presenterar musikskolans olika instrument. 

Piano

Pianotangenter

Att spela piano är som att vara en egen orkester. Du kan spela många olika stilar, du spelar oftast både melodi och komp samtidigt och upplever helheten i musiken.

Man kan gå på enskilda lektioner eller i grupp, 2–8 elever. Du lär dig gehörsspel, ackord, notläsning och improvisation, allt från klassisk musik till nutidens hitlåtar.

För att lära sig att spela piano behöver man öva flera gånger mellan varje lektion, du bör alltså ha tillgång till ett instrument. Rådgör gärna med din pianolärare.

Pianoundervisningen finns på de flesta skolor i kommunen.

Stråkinstrument

altfiol

Stråkinstrumentfamiljen består av fiol, altfiol, cello och kontrabas. Du kan börja spela alla dessa på Musikskolan, och de finns i olika storlekar anpassade för barn.

Det finns möjlighet att hyra instrument på Musikskolan fram till det att man behöver ett fullstort instrument, då man får köpa ett eget.

Undervisningen utgår från varje individs speciella förutsättningar och behov samt präglas av stor flexibilitet. Med kurserna vill vi förmedla kunskaper i violin-, viola, cello- eller kontrabasspel för att ge eleven färdigheter i såväl eget spel som ensemblespel.

Ensemblespel är en både rolig och viktig del av att spela stråkinstrument, och vi har flera orkestrar på Musikskolan:

 • Stråkstars – för dig som har spelat något år
 • Arco orkestern – för dig som kan läsa noter och har spelat 3–4 år
 • Lidingö Unga Sinfonietta (LUS)
 • Låtgruppen – spelar folkmusik på gehör.

Välj mellan:

 • altfiol
 • cello
 • fiol
 • kontrabas

Sång

I musikskolan kan du börja sjunga från förskoleklass och vidare till och med året då du fyller 20 år. Undervisningen sker på Elverket (Musikens hus vid Kyrkviken) eller på någon av öns skolor.

I sångundervisningen får du lära känna din röst och utveckla den genom hållning, andning, tonbildning, gehörsträning och gestaltning. Musikgenrerna kan vara alltifrån visa och jazz till pop/rock och klassiskt efter elevens önskemål. Det finns möjlighet att framträda både i grupp och solistiskt vid musikskolans många konserter.

De kurser vi erbjuder är

 • kör
 • sång i grupp (2–6 elever)
 • enskild sång.

Sång i grupp och enskild undervisning

Från och med årskurs 4 erbjuds, förutom kör, sång i grupp. Vi jobbar här tillsammans i liten grupp med grundläggande sångteknik anpassad för gruppens behov men ger även individuell vägledning och möjlighet till solosång på lektioner och konserter.

Vår enskilda undervisning i är första hand till de lite äldre eleverna som sjungit ett tag. I regel tidigast från årskurs 6.

Kör

Vår körverksamhet är en del av sångämnet och den naturliga ensemblen dels för dig som är sångelev, men också för dig som inte redan är sångelev men önskar utveckla ditt sjungande tillsammans med andra.

Barnkör (från förskoleklass till och med årkurs 3)

I våra barnkörer jobbar vi med sång, rörelse/koreografi, lite stämmor, kanon och annat sånggodis. Vi tränar även sådant som puls, rytm, takt och andra musikaliska element. Sångrepertoaren är blandad ur olika genrer och är anpassad för barnrösten.

Följande kurser erbjuds höstterminen 2021:

 • Barnkör åk F-1
  Plats: Elverket (start vecka 45)
  Fler körer för förskoleklass kommer att starta upp vt 2022 ute på några skolor.
 • Barnkör årskurs 1
  Plats: Christinaskolan
 • Barnkör årskurs 1-2
  Plats: Käppala skola
 • Barnkör årskurs 2-3
  Plats: Högsätra skola

Kör (årskurs 4–6)

Kursen vänder sig till dig som kanske redan gått i barnkör och vill fortsätta i kör, eller för dig som är ny och vill sjunga tillsammans med andra. Kursen är även öppen för den som redan är sångelev som ett komplement till den mer individuellt inriktade sångundervisningen. Repertoaren är blandad ur olika genrer och vi lär oss enklare stämsång och för den som vill finns det möjlighet att vara med vid konserter under året.

Följande kurser erbjuds ht 2021:

 • Kör årskurs 5-6
  Plats: Elverket
 • Kör årskurs 4–6
  Plats: Högsätra skola

Ungdomskör (12–20 år)

Vi hjälper dig att hitta glädjen i att sjunga tillsammans och utforska den egna sångrösten i samklang med andra. Vi sjunger repertoar ur olika genrer med enkla stämmor. Du behöver inte kunna läsa noter för att kunna delta i vår ungdomskör. Kören drivs främst periodvis i projektform som till exempelinför Lucia eller inför olika temakonserter.

Följande kurser erbjuds ht 2021:

 • Ej fastlagd dag och tid ännu. Preliminärt måndagar på Elverket.


Är du intresserad av sång och/eller kör i musikskolan, besök vår kurskatalog för bokning av lediga platser.

Vid frågor kontakta ämnesansvarig:
Annelie Johansson
E-post: annelie.johansson@lidingo.se


Trummor och slagverk

trummor

Det första man tänker på är oftast trumsetet som också är det vanligaste instrumentet, men det finns många andra instrument som du kan lära dig. Alltifrån melodiinstrument såsom xylofon och klockspel till virveltrumma, tamburin och pukor.

Trumsetet är det instrument du börjar med på Lidingö musikskola. Som elev har du även möjlighet att spela i skolans ensembler och orkestrar.

Du kan börja spela trummor och slagverk tidigast i årskurs 3.

Kontakt
Till toppen av sidan