Lättläst

Lättläst

Skriv ut
Dela

Sagateatern

Prova på att stå på scen! På Sagateatern jobbar vi med allt från teaterlek och improvisationer till hårt repetitionsarbete inför en föreställning. Det viktigaste är att du har roligt och tycker att det är spännande. Vi har inga krav på förkunskaper och tar emot dig som är från tio år och uppåt.

På Sagateatern får du kunskap i skådespeleri, dramatik och teater genom att stå på scen, göra improvisationsövningar, dramalekar och repetera pjäser.

Vem som helst kan spela teater. Du behöver inte några förkunskaper, ingen särskild utrustning och genom teater kommer du att lära känna dig själv bättre. Det är dessutom roligt.

Teater bidrar till personlig utveckling

Med drama och teater vill vi stimulera våra elever till:

  • Ökad självkänsla
  • Förmåga till att ta egna beslut
  • Större insikt i sig själv och andra
  • Samarbetsförmåga
  • Kreativitet
  • Fantasi och nyfikenhet
  • Behandla varandra med respekt för allas lika värden

Måndagen 19 augusti klockan 10.00 publiceras Sagateaterns nybörjarkurser för barn födda 2009.

Vem kan anmäla sig?

Du kan anmäla ditt barn till Sagateatern från det år barnet fyller tio år. Någon övre åldersgräns finns inte, men de äldsta gruppdeltagarna är runt 20 år.

StudyAlong

Sagateatern använder elevhanteringssystemet StudyAlong där anmälningarna görs. För att anmäla ditt barn och få faktura behöver du skapa två konton i StudyAlong – ett för barnet och ett för dig som vårdnadshavare. I systemet får du också uppgifter om vad det kostar.

Nya grupper till hösten

Till hösten öppnas det upp platser för nya elever, grupptiderna kommer att publiceras och vara bokningsbara på StudyAlong från och med augusti.

Sommarkurser

Årets sommarkurser har redan varit, välkommen tillbaks nästa sommar.

Sagateaterns historia

Fröet till Sagateatern, eller Teaterklubben Lidingö barnteater som den hette från början, såddes våren 1954. Då bjöd en grupp engagerade föräldrar och pedagoger in Elsa Olenius, från Vår teater i Stockholm, för att berätta om sin teaterpedagogik. Under hösten 1954 startade en kurs för blivande barnteaterledare. Året efter startades teatergrupper i Torsviks och Källängens skolor och i mars hölls den första föreställningen i Hersby aula. Astrid Lindgren närvarade och 600 barn. Ulla Stahre var den sammanhållande ledaren för verksamheten.

1950-talet - teaterverksamheten växer

Mot slutet av 1950-talet växte verksamheten stadigt. År 1958 deltog 81 barn som spelade allt från "Eskimåtrollet Figge" till "Kalle Blomkvist, Nisse Nöjd och Vicke på vind". Några år senare blev bristen på teaterledare akut vilket hotade verksamheten.

1960-talet - första ungdomsgruppen

Räddningen kom när Elsa Olenius valdes till ordförande år 1963. Tack vare hennes kontaktnät knöts utbildade och erfarna ledare från Vår teater till verksamheten. Främst Marianne Söderbäck. Året därpå bytte föreningen namn till Lidingö barn- och ungdomsteater. 1965 startade den första tonårsgruppen.

Sagateatern var inledningsvis en föreningsdriven verksamhet, men år 1967 beslutade kommunfullmäktige att ta över verksamheten, efter en motion från Ulla Stahre och kvinnor i flera olika partie. Namnet ändrades Lidingö stads barn- och ungdomsteater. Senare samma år blev Irma Wichmann teaterns första formella föreståndare. Under nio år utvecklade hon verksamheten till att omfatta över 200 elever och verksamhet i nästan varje stadsdel på Lidingö.

1970-talet - Saga flyttar in i Villa Japan

Redan i början av 1970-talet väcktes drömmen om en egen lokal för verksamheten. År 1976 tog Kalle Kahnlund över som föreståndare. Hösten 1977 togs beslut om att flytta verksamheten till den gamla Sagabiografen i Villa Japan, i maj 1979 flyttade teatern in efter renovering av huset. Teatern tog namnet Sagateatern efter bion.

En av Sveriges mest produktiva amatörteatrar

Under 1980- och 90-talen utvecklades Sagateatern till Sveriges (troligtvis) mest produktiva amatörteater, med omfattande ungdomsverksamhet. År 2009 blev Sebastian Höglund teaterchef, han är utbildad på Teaterhögskolan och har jobbat på Sagateatern som dramapedagog sedan 2001.

Kontakt
Till toppen av sidan