Är ni en grupp som har ett gemensamt intresse och vill driva, utveckla och fördjupa er verksamhet under demokratiska former och samtidigt ges möjlighet att kunna söka stöd och bidrag kan ni starta en förening.
Hur bildar man en förening?
Samla ett antal personer med ett gemensamt intresse. Fatta beslut om föreningens verksamhet och skriv förslag till stadgar. Håll ett möte där ni bildar föreningen, så kallatbildandemöte.
Mötet ska protokollföras och innehålla beslut om:
- Att bilda föreningen
- Anta förslag om stadgar
- Utse styrelsens medlemmar – ordförande, sekreterare och kassör
- Medlemsavgift
- Namnunderskrifter från ordföranden, sekreterare och justeringsmän
Förslag på stadgar
När ni bestämt er för att starta en förening måste ni fundera över vad ert mål och syfte med föreningen är. I stadgarna beskrivs hur föreningen skall styras, vad som händer vid upplösning med mera Är ni en idrottsförening finns en stadgemall framtagen av Riksidrottsförbundet för att underlätta arbetet.
Bilda idrottsförening, Riksidrottsförbundets webbplats
Länk till annan webbplats.
Bildandemöte
När förslag finns framtaget till stadgar och det finns personer som är intresserade av att bli medlemmar är det dags att kalla till ett första föreningsmöte, ett så kallat bildandemöte. Vid detta möte, bildas föreningen, stadgarna antas och styrelse, revisorer och valberedning väljs.
Det första som sker på mötet är att ni väljer mötesordförande samt mötessekreterare. Det finns inget krav att upprätta och besluta om till exempel verksamhetsplan och budget redan på bildandemötet, men det kan vara bra att ta tillfället i akt och diskutera igenom den framtida verksamheten. Det är mycket viktigt att det konstituerande mötet protokollförs ordentligt och skrivs under av sekreterare och vald justeringsperson.
Under mötet eller i samband med detta, konstitueras styrelsen, vilket innebär att posterna inom styrelsen fördelas mellan de valda ledamöterna. Här väljs också firmatecknare, något som bör protokollföras även om detta regleras i stadgarna – så blir det färre dokument att visa för banken när firmatecknarna skall uppdateras.
Registrering, organisationsnummer och plusgiro/bankgiro
Föreningen måste inte registreras, men det finns goda skäl därtill. Utan en registrering hos Skatteverket går det exempelvis inte att öppna ett bankkonto, som i många fall är nödvändigt för att bedriva föreningsverksamheten. Ni kan heller inte söka bidrag från Lidingö stad, eller boka lokaler.
Anmälan om organisationsnummer gör du till Skatteverket. När ni har gjort det går det bra att skaffa ett plusgiro/bankgironummer.
Skatteverket.se
Länk till annan webbplats.
Möte med kommunen
Första steget för att komma med i Lidingö stads föreningsregister är att fylla i formuläret Föreningsregistrering. Därefter blir ni bli kontaktade av vår föreningsansvariga för ett introduktionsmöte. Under mötet går vi igenom vilka ytterligare handlingar föreningen behöver komplettera med, hur det sker och vilket stöd kommunen erbjuder för att er verksamhet ska kunna bedrivas och utvecklas på bästa sätt.
Föreningsregistrering, Föreningsregistret (FRI)
Länk till annan webbplats.
Juridiska krav på föreningar
De juridiska krav som allmänt gäller för en förening är bland annat att den ska:
- Ha stadgar som talar om vad föreningen vill och hur den är organiserad
- Ha en styrelse
- Hålla årsmöte som granskar styrelsens verksamhet, väljer ny styrelse och fastställer eventuell medlemsavgift
- Ha revisorer som granskar verksamheten inför varje årsmöte
- Protokollföra alla beslut som fattas i styrelsen och på årsmötet
- Ha medlemmar.
- Ska föreningen ingå avtal, skaffa bankkonton eller organisationsnummer kommer föreningen även behöva ha en firmatecknare, läs mer om firmatecknare nedan.
Ekonomiskt ansvar för styrelsen
I föreningsformen är det en grundläggande skillnad på föreningens ansvar och enskilda medlemmars personliga ansvar. Ansvariga för den juridiska personen är alltid föreningens styrelse, vilket kan leda till personligt ekonomiskt ansvar för styrelsemedlemmarna. Därför är det viktigt att ha ordning och reda på föreningens ekonomi.
Föreningens firmatecknare
Normalt brukar ordföranden och kassören vara de som tecknar föreningen, det vill säga företräder föreningen utåt och som ansvarar för de åtaganden som föreningen gör, till exempel att skriva hyreskontrakt eller och ta ut pengar från föreningens konto. Vilka som är firmatecknare beslutas vid första konstituerande styrelsemötet.