För dig som ska söka gymnasium

I januari varje år öppnar gymnasieantagningen. Lidingö ingår i Gymnasieantagningen Storstockholm som är ett gemensamt antagningskansli för Stockholms läns kommuner. 

Gymnasievalet gör du på gymnasieantagningens webbplats där hittar du även mycket information. På webbplatsen får du svar på vanliga frågor, information om de olika programmen, tider för öppet hus på de olika skolorna, tidigare antagningsstatistik, viktiga datum för antagningen och du kan även jämföra olika gymnasieskolor.

Innan du gör ditt gymnasieval kan du förbereda dig på olika sätt. Du kan till exempel läsa på om de olika programmen, besöka gymnasiemässor och gå på olika skolors öppna hus.

Omval till gymnasiet

Om du vill göra en ändring i din gymnasieansökan eller göra ett omval går det bra från mitten av april – mitten av maj.

Behörighet till gymnasiet

Yrkesprogram

För att ha gymnasiebehörighet till ett yrkesprogram krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik och i minst fem andra ämnen från grundskolan.

Högskoleförberedande program

För att vara behörig till ett högskoleförberedande program krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och i minst nio andra ämnen från grundskolan.

  • För ekonomi-, humanistiska och samhällsvetenskapsprogrammet ska fyra av de ytterligare nio ämnena vara geografi, historia, samhällskunskap och religion.
  • För naturvetenskaps- och teknikprogrammen ska tre av de ytterligare nio ämnena vara biologi, fysik och kemi.
  • För det estetiska programmet är de nio ämnena valfria. Här kan dock även färdighetsprov förekomma.

Har du frågor?

Om du har frågor och funderingar kring gymnasievalet och ansökan ska du kontakta din studie- och yrkesvägledare. Studie- och yrkesvägledaren kan hjälpa dig med det mesta som rör gymnasievalet.

Om du har frågor om din ansökan som du inte kan få svar på av studie- och yrkesvägledaren eller på www.gyantagningen.se kan du kontakta Gymnasieantagningen. Kontaktuppgifter hittar du längst ner på deras webbsida.

Gymnasieantagningen Storstockholmlänk till annan webbplats

Till toppen av sidan