Lidingö stad strävar efter hög kvalitet på de måltider som serveras i skola och förskola. Måltiden ska tillgodose energi- och näringsbehov då bra kost är en förutsättning för att må bra, växa och utvecklas, men ska också vara en mötespunkt och njutning i vardagen. För att skapa de bästa förutsättningarna har vi gjort en kvalitetsupphandling av skolmatsentreprenörer.
I avtalen med Incontro och ISS ställs höga kvalitetskrav på maten som tillagas. Detta innebär bland annat följande:
- Varje dag serveras två rätter varav en är vegetarisk
- En dag i vecka är båda maträtterna vegetariska
- Minst 80 procent av maten lagas från grunden
- Råvaror ska innehålla så få tillsatser som möjligt
- De dagar soppa serveras som huvudrätt ska även hembakat bröd, en frukt per elev, pålägg till bröd alternativt pannkaka och en matigare sallad i salladsbuffén serveras
- Helfabrikat som kycklingnuggets tillåts inte serveras på grund av det låga näringsvärdet
- Salladsbordet består av minst sex olika sorters grönsaker, två olika sorters dressingar och hel eller uppskuren färsk frukt
- Varje dag serveras två sorters mjukt fullkornsbröd och två sorters knäckebröd
- Minst 30 procent av inköpskostnaden utgörs av ekologiska råvaror
- All fisk som serveras kommer från hållbara bestånd
- Menyerna är näringsberäknade och uppfyller de nordiska näringsrekommendationerna
- Specialkost erbjuds till dem som av medicinska eller religiösa skäl önskar detta och tillagas av utbildad personal
- Köken ska aktivt arbeta för att minska matsvinnet och minska koldioxidutsläpp
Dessa och fler krav kontrolleras och följs upp av Lidingö stad.
Vill du veta mer om avtalet och maten som serveras är du välkommen att kontakta våra verksamhetsuppföljare.