Boendeparkering på försök

Den 18 februari införs boendeparkering på försök på vissa vägar i Baggeby, Bodal och Torsvik. Faller försöket väl ut kan boendeparkering bli permanent i dessa och andra bostadsområden på Lidingö.

Skylt boendeparkering

Försöket pågår under 2019 och utvärderas under tiden. Som Lidingöbo kan du skaffa ett boendeparkeringstillstånd för hela perioden och som gäller i hela försöksområdet, oavsett var på ön du bor.

Uppdaterat 191021
Försöket med boendepakering är förlängt och kommer att pågå till och med 31 augusti 2020. Läs mer om detta i nyheten längre ned på sidan.

Gratis parkering

Boendeparkeringen är avgiftsfri. Även besöksparkering är under försöksperioden gratis, men tidsbegränsad till tre timmar på vardagar, klockan 09.00 - 17.00.

Frigöra p-platser

Att vi nu testar boendeparkering är resultatet av en förstudie som visar att många Lidingöbor tycker det är svårt att hitta parkering nära bostaden. Vi uppskattar att antalet långtidsparkerade bilar som inte ägs av Lidingöbor kan minska betydligt och frigöra parkeringsplatser åt de boende.

Längre parkeringstid

Boendeparkering ger dig som bor i ett område möjlighet att parkera på särskilt anvisade platser. Parkerar du på allmän gata är du enligt Trafikförordningen skyldig att flytta din bil inom 24 timmar. Med boendeparkeringstillstånd får du under försöksperioden parkera upp till 14 dagar i sträck. Datumparkering kommer fortsatt att gälla i försöksområdena.

Hur söker jag tillstånd?

Från och med den 1 februari söker du enkelt boendeparkeringstillstånd för hela perioden via en e-tjänst här på vår webbplats. Där finns också en blankett som du kan fylla i och skicka in.

Notera att du inte kommer få ett fysiskt tillstånd till bilen, utan allt sköts digitalt. Kolla gärna i din skräpkorg om du inte hittar mejlet om att din ansökan blivit godkänd.  

Väntar du status på din pappersansökan?

Vi har fått in fler ansökningar via blankett än beräknat och vår hantering tar därför lite längre tid. Vi ber om överseende med det. Du som lämnat in en blankett och väntar på besked behöver inte oroa dig för att få en parkeringsbot på grund av boendeparkeringsreglerna under tiden. Vi skickar en bekräftelse så snart ditt ärende är hanterat.

Vad betyder skylten?

Skyltar "P boende Lidingö" visar var boendeparkering gäller. I Transportstyrelsens reglerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du se hur skyltarna ska tolkas.

Vad händer sen?

Innan ett beslut kan fattas om boendeparkering ska bli en permanent parkeringslösning ska försöket utvärderas. Beslut fattas i teknik- och fastighetsnämnden.

Nyhet om att försöket med boendeparkering förlängs

Nyhet om att boendeparkering på försök inleds

Här kan du se vilka vägar som ingår i försöket

Regler för boendeparkeringstillståndPDF (pdf, 59.5 kB)

Ansökan om boendeparkeringstillstånd (e-tjänst)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Intyg för lånebilPDF (pdf, 22.5 kB)

Frågor och svar boendeparkeringPDF (pdf, 130.6 kB)

Resultat från enkät om boendeparkering 2017

Kontakt
Till toppen av sidan