Skriv ut
Dela

Avgiftsfri boendeparkering testas

Den 18 februari införs boendeparkering på försök på vissa vägar i Baggeby, Bodal och Torsvik.  Faller försöket väl ut kan boendeparkering bli permanent i dessa och andra bostadsområden på Lidingö.

Skylt boendeparkering

Försöket ska pågå under 2019 och utvärderas under tiden.  Som Lidingöbo kan du skaffa ett boendeparkeringstillstånd för hela perioden och som gäller i hela försöksområdet, oavsett var på ön du bor.

Läs senaste nytt
Ansök om tillstånd via e-tjänstenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Intyg för lånebilPDF (pdf, 22.5 kB)

Gratis parkering

Boendeparkeringen är avgiftsfri. Även besöksparkering är under försöksperioden gratis, men tidsbegränsad till tre timmar på vardagar, klockan 09.00 - 17.00.

Innan ett beslut kan fattas om boendeparkering ska bli en permanent parkeringslösning ska försöket utvärderas.

Frigöra p-platser

Att vi nu testar boendeparkering är resultatet av en förstudie som visar att många Lidingöbor tycker det är svårt att hitta parkering nära bostaden. Vi uppskattar att antalet långtidsparkerade bilar, som inte hör hemma på Lidingö, skulle minska betydligt med boendeparkering och att det frigör parkeringsplatser för Lidingöborna.

Längre parkeringstid

Boendeparkering ger dig som bor i ett område möjlighet att parkera på särskilt anvisade platser. Parkerar du på allmän gata är du enligt Trafikförordningen skyldig att flytta din bil inom 24 timmar. Med boendeparkeringstillstånd får du under försöksperioden parkera upp till 14 dagar i sträck. Datumparkering kommer fortsatt att gälla i försöksområdena.

Hur gör jag?

  • Från och med den 1 februari söker du enkelt boendeparkeringstilltsånd för perioden via e-tjänsten här på vår webbplats. Där finns också en blankett som du kan fylla i och skicka in.
  • Du som bor i försöksområdet får mer information hem i brevlådan.
  • Ställ frågor och få hjälp med ansökan på något av våra öppna informationsmöten i Stadshuset, lokal Bergholmen. Ingen föranmälan behövs. Välkommen!
    • 6 februari, drop-in mellan klockan 17.00 och 19.00
    • 15 februari, drop- in mellan klockan 13.00  och 16.00

Här kan du se vilka vägar som ingår i försöket

Regler för boendeparkeringstillståndPDF (pdf, 59.5 kB)

Ansökan om boendeparkeringstillstånd (e-tjänst)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Intyg för lånebilPDF (pdf, 22.5 kB)

Frågor och svar boendeparkeringPDF (pdf, 130.6 kB)

Resultat från enkät om boendeparkering 2017

Kontakt
Till toppen av sidan