Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Huvudinnehållet startar här

Sandsopning

Vårstädningen av stadens gator börjar i slutet mars – om vädret tillåter. Datumparkering och tillfälliga parkeringsförbud gäller så att sandsoparna kommer fram.

Sandsopning med maskin.

Vi börjar med cykelbanor, torg och områden runt centrum, sedan fortsätter sandupptagningen på resten av ön. Vi kör efter ett roterande schema för att göra det rättvist så inte samma område får vänta länge varje år.

Vi börjar med en grovsopning och avslutas med finare sopning. Det gör att det kan se ut som om det inte är sopat innan vi är helt klara.

Det beräknas ta fyra veckor att sopa rent hela staden och målsättningen är att sandupptagningen ska vara helt klar i mitten av maj, med reservation för väder och temperatur.

Villaägare kan sopa ut en mindre mängd sand från sina egna tomter, bara det sker innan vi varit i området och tagit upp sanden.

Hjälp till att parkera rätt

Följ datumparkeringen så att sandsoparna kommer fram. Datumparkeringen gäller till och med den 30 april. Det räcker med en felparkerad bil för att hindra sopningen av en väg så att allt arbete blir försenat. Vissa vägar har parkeringsförbud för att underlätta arbetet.  

Skräpfri ö

Vi kan alla hjälpas åt att hålla vår ö fri från skräp. Enligt Miljöbalken får du inte skräpa ner utomhus på en plats som allmänheten har tillträde till eller insyn i. Bestämmelsen riktar sig mot alla som skräpar ner, även markägare och fastighetsägare, oavsett om det är i naturen eller i bebyggda områden. Det gäller alltså även din egen tomt.

Gratispåsar gör staden renare

För att få ett renare Lidingö finns det 29 stationer med hundbajspåsar på olika platser på ön. Påsarna är gratis och tillverkade av majsstärkelse, det gör att de bryts ner i naturen om de skulle råka hamna där.

Stationerna kallas Tikspac-stationer och är reklamfinansierade. De är monterade på befintliga stolpar och förhoppningen är att du med denna service ska bli bättre på att plocka upp efter din hund och att påsen därefter hamnar i någon av alla de skräpkorgar som finns utplacerade runtom i staden.

Tikspac-stationerna sköts av Ögruppen och stationerna fylls på en gång i veckan. Är påsarna tillfälligt slut så dröjer det inte länge förrän det finns nya på plats.

Missfärgat vatten vid sandsopning

Det kan hända att du får missfärgat vatten i kranen under tiden vi sopar stadens vägar. Det beror på att vi öppnar brandposter för att fylla på sopmaskinerna med vatten som vi sedan spolar vägarna med. När brandposten öppnas frigörs rostpartiklar som finns på insidan av vattenledningarna. Det är rostpartiklarna som tillfälligt missfärgar vattnet och detta är helt ofarligt. Spola lite längre i kranen så försvinner missfärgningen snart.

Kontakt
Till toppen av sidan