Hundar i reservatet
Låt gärna hunden följa med ut i naturreservaten, men visa hänsyn mot andra människor och djur.
Hunden måste vara kopplad i beteshagar, motionsspår, ridspår, leder och mountainbikespår. Dessutom måste hunden vara kopplad i området runt Kottlasjön, Stockby, Långängen, Ekholmsnäs, Hustegaholm och södra Yttringe (se karta). Kopplingstvånget gäller oavsett hur bra lydnad du har på hunden och hela året.
Under tiden 1 mars–20 augusti får hundar inte springa lösa i naturen. Har du en mycket väldresserad hund kan den få gå lös men högst någon meter ifrån dig under denna period. Övriga hundar ska hållas kopplade.
På badplatserna får du inte ha med hunden ens i koppel perioden 1 juni–31 augusti.
Friluftsliv
Övernatta gärna i tält, vindskydd eller hängmatta. För att minska risken för slitage får man övernatta i högst två dygn i följd.
Elda och grilla på anvisade grillplatser eller i medhavd grill. Friluftskök får också användas. Tänk på att ta med egen ved eller kol om du tänker grilla. Lidingö stad lägger ut ved vid vissa grillplatser, men det finns ingen garanti för att det alltid finns. Både levande träd och ”död ved” har mycket stor betydelse för den biologiska mångfalden. Du får därför inte ta ved från naturen i reservaten.
Hänsyn till djur- och växtliv
Växter, svampar och lavar
I Sticklinge och Långängen-Elfviks naturreservat får du plocka bär, blommor och svampar på marken, om de inte är fridlysta, ovanliga eller rödlistade. Tänk på att plocka blommor med varsamhet och ta inte för många av samma sort på en plats. Växter, svampar och lavar och de arter som lever på och av dessa ska få fortsätta leva i livskraftiga bestånd. Därför får du inte skada levande eller döda träd eller buskar till exempel genom att bryta kvistar eller gräva upp växter, mossor och lavar.
Djurlivet
Tänk på att många djur är känsliga för störning, speciellt under våren då många djur har ungar. Av hänsyn till djuren får man inte störa dem. Du får till exempel inte vistas nära ett fågelbo. Ett tips är att lyssna efter varningsläten (fåglar ger ofta ifrån sig varningsläten om de stressas). Enstaka ryggradslösa djur som insekter, spindlar och snäckor får fångas in om de inte är fridlysta, ovanliga eller rödlistade.
Övriga naturföremål
Visa hänsyn till naturen genom att inte skada klippor, berg, sten eller jord. Det betyder att du till exempel inte får gräva i jorden, hacka i klippor eller måla och klottra på berg och sten.
Cykel, motorfordon, båtar och parkering
Cykla gärna på cykelvägar och i mountainbikespåren. Cykling är också tillåten i skyltade motionsspår och leder, men visa extra hänsyn mot de som går och springer. Av hänsyn till växt- och djurlivet får du inte cykla i terrängen. Hästar skräms lätt av cyklar och därför får du inte heller cykla i ridspår. (Motorsvaga elcyklar som måste trampas räknas som cykel).
Du får köra enast köra bil, motorcykel, a-traktor och moped (klass I) på bilvägar. Mopeder (klass II) och elcyklar som har en maxhastighet på 25 km/h får köras både på bilvägar och skyltade cykelvägar.
I naturreservaten får du bara parkera på anvisade parkeringsplatser, och inte i mer än ett dygn.
I Kottlasjön, Stockbysjön, Stockbyån, Gråviken eller Ekholmsnässjön får du inte köra motorbåt (med undantag för elmotorer med mindre motorstyrka än 1 hk). Du får inte lägga till eller dra upp båt eller liknade i mer än två dygn. Vattenskoter är förbjudet i Långängen-Elfviks naturreservat
Bad och fiske
Simma och bada gärna i naturreservatens sjöar och hav, men inte i Gråviken som är fågelskyddsområde.
Fiske är inte tillåtet i sjöar, vattendrag, Gråviken och utanför Gråvikens mynning. Fiske är också förbjudet i Ekholmsnässjön mellan 1 april – 15 juni. I övriga kustvatten är fiske med handredskap tillåtet året om.
Störande ljud
För att inte störa djurlivet och andra besökare får du inte spela hög musik, använda visselpipa eller annat som avger störande ljud.
Undantag
Det finns vissa undantag från föreskrifterna för bland annat skolverksamhet, ideella föreningars ungdomsverksamhet.
Tävlingar och arrangemang
Det finns också föreskrifter som reglerar tävlingar och andra arrangemang i reservaten.
Fullständiga föreskrifter finns i reservatsbesluten.
Beslut, föreskrifter och skötselplan för Långängen-Elfviks naturreservat Pdf, 18.2 MB. (Pdf, 18.2 MB)
Beslut, föreskrifter och skötselplan för Sticklinge naturreservat Pdf, 11.2 MB. (Pdf, 11.2 MB)