Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Pigg och vital – friskvård

Vill du ha en aktiv fritid i gemenskap med andra? Friskvårdsprogrammet Pigg och vital samlar aktiviteter som föreningar och andra organisationer erbjuder dig som pensionär.

Mötesplatser

Bibliotek

Välkommen till Lidingö stadsbibliotek – ditt bibliotek! Här får du:

  • Tillgång till cirka 70 000 böcker och andra medier
  • Låna det senaste och hitta äldre titlar som kan vara svåra att hitta hos bokhandlarna
  • Hjälp att hitta information
  • Använda surfdatorer och trådlöst internet
  • Skanna, kopiera och göra utskrifter
  • Delta i aktiviteter för Lidingöbor i alla åldrar

Vi erbjuder särskild service till dig som har svårt att ta dig till biblioteket eller har svårt med läsning på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning. Biblioteket hjälper till med talböcker till dig som har något läshinder – synnedsättning, dyslexi eller någon sjukdom som försvårar för dig att läsa vanliga böcker. Via bibliotekets Boken kommer-tjänst kan du låna böcker och andra medier även om du inte kan ta dig till biblioteket. Vi kör hem böckerna till dig och hämtar dem när du läst klart.

Besöksadress: Lidingö stadshus, Stockholmsvägen 50.

Telefon: 08-731 37 70

Lidingö stadsbibliotek

Lidingö museum och Lidingö hembygdsförening

Museet är en kulturell mötesplats för alla intresserade med kulturprogram och andra arrangemang. Grupper kan även hyra lokal på museet för egna sammankomster.

Lidingö museum är en del av Lidingö hembygdsförening och allt arbete på museet sker på frivillig grund.

Museet är öppet tisdag, torsdag, lördag och söndag klockan 12.00–15.00 (dock inte under sommarmånaderna).

Besöksadress: Lejonvägen 26 A
E-post: info@lidingohembygd.se
Lidingö hembygdsförenings webbplats Länk till annan webbplats.

Mötesplats centrum och träffpunkter

Mötesplats centrum, Träffpunkt Brevik, Träffpunkt Tor och Kafé Hustegaholm (sommartid) är mötesplatser dit alla seniorer är välkomna. Aktivitetsinnehåll erbjuds i samverkan med föreningar och enskilda volontärer. Här kan du möta gamla och förhoppningsvis även nya vänner för att delta i eller medverka till en aktivitet som gör gott för hälsan. Kom och ta del av gymnastik, hantverk, fester och underhållning, seniorluncher och informationsträffar eller ta en fika i vårt kafé. Vi driver även Hälsoprojektet, ett projekt för att komma i gång med träning och livsstilsprogrammet Träna hjärna, ett ettårigt livsstilsprogram för att förebygga demens. Våra aktiviteter och projekt är kostnadsfria, däremot betalar du för sådant som hanterverksmaterial, luncher och fika i kaféet.

Aktiv senior – för tider och aktiviteter

Bridge

Bridge

På nya Föreningsgården, Larsbergstorget 9, är du välkommen att spela bridge måndag och tisdag. Bridge är ett socialt tävlingsspel som ger dig nyttig hjärngymnastik samtidigt som du har trevligt.

Kostnaden är 80 kronor/person och gång. Betalas via Swish eller banköverföring.

Vårens verksamhet avslutas den 31 maj. Därefter startar bridgeverksamheten upp på nytt den 12 september.

Lidingö Bridgeklubb
Tider: Måndagar klockan 18.00–22.00
Kontakt: Åke Otterström
Telefon: 070-796 47 53

Lidingö Pensionärsbridge
Tider: Tisdagar klockan 12.00–16.00
Kontakt: Åke Otterström
Telefon: 070-796 47 53
E-post: akeotterstrom@live.se

Motion, gymnastik och yoga

Golvgymnastik

Träning för dig som gillar att röra på dig och stärka musklerna men vill undvika hopp och för kraftig belastning.

Måndagar klockan 11.00–12.00
Plats: Bodals bollhall
Anmäla dig till Anders Gustafson:
Telefon: 08-766 13 08
E-post: anders.gustafson@lidingo.hjart-lung.se
Föreningen Lidingö HjärtLungs webbplats Länk till annan webbplats.

Sittgymnastik

Sittgymnastiken passar dig som söker en lättare motionsform. Vi övar ökad rörlighet och det finns även möjlighet att göra vissa rörelser stående för den som önskar.
Onsdagar klockan 14.00–15.00
Plats: Ansgarskyrkans Multihall
Anmäla dig till Louise Preber:
Telefon: 070-928 82 78
Föreningen Lidingö HjärtLungs webbplats Länk till annan webbplats.

Medicinsk yoga

Yogan är bra för andningen och ger dig en skön och avkopplande start på dagen.
Torsdagar klockan 09.00–10.00
Plats: Yogastudion Naturligtvis i Larsberg
Anmäla dig till Maud Molander:
Telefon: 070-650 54 60
E-post: maud.molander@lidingo.hjart-lung.se
Föreningen Lidingö HjärtLungs webbplats Länk till annan webbplats.

Det finns även en del företag på Lidingö som erbjuder yoga och liknande aktiviteter, till exempel Lidingö Pilates & Yoga.

Pilates Light

Plats: Ansgarskyrkans Motionshall
Ledare: Ida Hellsten
Tid: Torsdagar kl. 11.30 - 12.30 (Kursen startade 3 februari, men det går fortsatt att börja. Kursen kommer även att erbjudas i höst)
Mer information och anmälan: Kontakta Medborgarskolan via telefon 010 - 157 63 95 eller e-post lidingo@medborgarskolanstockholm.se

Motionspokalen

I Motionspokalen får du pröva på olika idrottsgrenar under året. Tävlingen har pågått sedan 1966 med syftet att utveckla Lidingöbornas intresse för motion och fysisk träning under trivsamma former. Tävlingsmomentet är inte det viktigaste utan samhörigheten och gemenskapen som utvecklas under året. Gruppindelningar görs efter kön/ålder och du tävlar i elva olika grenar under året. Det är möjligt att börja när som helst under året, men för att räknas med i den slutliga resultatlistan får endast tre grenar ha missats. Helt nya medlemmar får delta utan avgift det första året, därefter är kostnaden 250 kronor/år.

Motionspokalens webbplats Länk till annan webbplats.

Utegym

Vill du träna styrka och rörlighet ute i det fria? Välkommen att prova Lidingös utomhusgym. De finns utplacerade vid Stockbyslingan, i Gångsätra (Högsätra), längs Kottlasjöns norra strand, i Rudbodaparken, Larsberg och vid Äventyrsparken. Redskapen passar både vardagsmotionärer och idrottare och instruktioner om hur du använder redskapen hittar du vid de olika stationerna.

Utegymmen är ett led i Lidingös hälsoarbete. Förutom att ge förutsättningar för fysisk aktivitet så är syftet att skapa attraktiva mötesplatser för invånare och besökare i olika åldrar. En av fördelarna med utegymmen är att det inte finns några öppettider att passa eller kostnader för träningskort utan det är fritt fram att använda redskapen när andan faller på.

Utegym

Kulturvandringar

Vill du lära känna Lidingö bättre? Vi har paketerat sex kulturvandringar som är lätta att ta del av. Kulturpromenaderna tar knappt två timmar om du går i normal takt och är ett trevligt sätt att få både motion och ny kunskap. På vår webbplats finns beskrivet vad du upptäcker längs vägen och hur vandringarna sträcker sig över ön.

Kulturvandringar

Simning och vattengymnastik

Gångsätrabadet

Fredagar klockan 08.00–10.00 är det pensionärssim på Gångsätrabadet. Här finns även gym och skön bastu efter badet.

Adress: Läroverksvägen 54
Telefon: 08-731 46 29

Föreningen Lidingö HjärtLung

Föreningen Lidingö HjärtLung erbjuder vattengymnastik på Gångsätrabadet på måndagar klockan 11.00, 13.00 och 14.00 samt på torsdagar klockan 14.45.

Anmäl dig till Anders Gustafson
Telefon: 08-766 13 08
E-post: anders.gustafson@lidingo.hjart-lung.se

Aktiv simskola

Aktiv Simskola Lidingö erbjuder vattengymnastik senior och rehab på Gångsätrabadet på torsdagar klockan 14.00.

Aktiv simskolas webbplats Länk till annan webbplats.

Bollsporter

Bordtennis

Tisdagar och torsdagar klockan 09.00–11.00 tränar vi bordtennis i Lidingö brandstations motionssal, Vasavägen 62. Alla är välkomna, såväl nybörjare som vana spelare.

Amälan och mer information:
Gerda Woxén
Telefon: 070-549 02 77
E-post: gerda.woxen@gmail.com

Kurser

Dator, surfplatta och smartphone

Vill du som bor på Lidingö och är 65+ bli mer digitalt aktiv och självständig? Boka enskilda besök eller kurser. Stödet utgår från dina behov. Ta med ditt digitala verktyg. Vi har surfplattor till utlåning och allt är kostnadsfritt.

Digital lots på Mötesplats centrum

Grundkurser i data

På Medborgarskolans kurser lär du dig i lugn takt hantera din dator och dess program. Du får kunskaper om de viktigaste funktionerna och lär dig använda tekniken utifrån dina behov. Undervisningen sker i små grupper med utbildade pedagoger i vår stuga vid Lidingö centrum.

Medborgarskolans webbplats Länk till annan webbplats.

Telefon: 010-157 63 95

Släktforskning

Grundkurs, fördjupning och om emigranter.
Dagtid, starter i mars.
Grund- och fördjupning, fem gånger
Emigranter, tre gånger

Hitta ditt ursprung! Du utgår hela tiden från dig själv, och din resa bakåt blir en spännande och händelserik upplevelse! Berättelser som fallit i glömska och personer du inte visste fanns blir dina nya släktingar. Du börjar med din egen antavla och fortsätter bakåt i fem generationer.

Medborgarskolans webbplats Länk till annan webbplats.

Telefon: 010-157 63 95

Konst- och hantverkskurser

Måla i olja, akryl, akvarell. Teckna eller skriv kalligrafi. Ta upp intresset för vävning, lappteknik, att sy, träslöjd, möbeltapetsering, läder, keramik, lampskärmar med mera. Medborgarskolan erbjuder flera hantverkskurser, dag- som kvällstid, där du i fin och hemtrevlig miljö kan prova på något nytt i gott och trevligt sällskap.

Medborgarskolans webbplats Länk till annan webbplats.

Telefon: 010-157 63 95

Språkkurser

I små grupper på dag- och kvällstid, kan du ta upp eller fortsätta utveckla dina språkkunskaper. Våra lärare är har språket som modersmål och i de små grupperna får du mycket tid för att kunna få ut så mycket som möjligt av kursen. Vi erbjuder främst franska, italienska och spanska, men även andra språk.

Medborgarskolans webbplats Länk till annan webbplats.

Telefon: 010-157 63 95

Sång

Körsång

Körsång är friskvård! Du aktiverar andningsmusklerna och ökar lungornas kapacitet. Sjungandet ger dig välbefinnande och du blir glad. Körsång sägs vara vår största hälsorörelse. Du upplever både sångarglädje och samhörighet med likasinnade. Både nya och gamla medlemmar välkomnas!

Sånggruppen Läkande (före detta PRO-kören)

Tider: Torsdagar klockan 10.00–11.30
Övningslokal: Lidingö stadshus/Mötesplats centrum
Avgift: 100 kronor/termin
Anmälan och upplysningar: Marie Nieminen
Telefon: 076-309 89 80

Saknas era aktiviteter?

Erbjuder er förening/organisation aktiviteter för pensionärer, men saknas i listan ovan?Kontakta idrottsutvecklaren om ni vill finnas med eller ser felaktigheter på sidan.

Inför hösten 2022 kommer vi att ta fram en tryckt broschyr för att sprida information om de aktiviteter som erbjuds.

Kontakt
Till toppen av sidan