Skolmaten

Varje dag lagar våra skolkök närmare 6 000 måltider till skolorna och mer än 1 700 måltider till förskolorna. Det är entreprenörerna Sodexo och ISS som driver skolköken. 15 av de kommunala förskolorna lagar måltiderna i egen regi. Alla följer Livsmedelsverkets råd om vad som är bra och näringsriktig mat för respektive åldersgrupp.

  • Vi följer upp matens kvalitet vid regelbundna besök och inspektioner av köken.
  • Vi följer upp inköpen och tittar bland annat på hur mycket ekologiska livsmedel som köps in.
  • Sodexo och ISS mäter matsvinnet i samtliga grundskolor och gymnasiet. Målsättningen är att synliggöra hur mycket som slängs och därmed minska matsvinnet.
  • Sodexo och ISS ordnar olika aktiviteter mellan leverantör och skola för att påverka attityder och kunskaper hos elever, föräldrar och pedagoger. 

Våra kvalitetskrav på maten

Lidingö stad strävar efter hög kvalitet på de måltider som serveras i skola och förskola. Måltiden ska tillgodose energi- och näringsbehov men ska också vara en mötespunkt och njutning i vardagen. För att skapa de bästa förutsättningarna har Lidingö stad gjort en kvalitetsupphandling av skolmatsentreprenörer, där engagerade medborgare var delaktiga i processen.

I avtalen med Sodexo och ISS ställs höga kvalitetskrav på maten som tillagas. Detta innebär bland annat följande:

  • Varje dag serveras två rätter på menyn varav en är vegetarisk
  • En dag per vecka är helvegetarisk
  • Minst 80 procent av maten lagas från grunden
  • Helfabrikat som fiskpanetter och nuggets tillåts inte på grund av deras låga näringsvärde.
  • Salladsbordet består av minst åtta olika sorters grönsaker.
  • Varje dag serveras två sorters mjukt fullkornsbröd och två sorters knäckebröd.
  • Minst 30 procent av inköpskostnaden utgörs av ekologiska råvaror.
  • All fisk som serveras kommer från hållbara bestånd.
  • Endast garanterad salmonellafri kyckling får serveras.
  • Smakförstärkare och syntetiska färgämnen är inte tillåtna.
  • Menyerna är näringsberäknade och uppfyller de svenska näringsrekommendationerna.
  • Specialkost erbjuds till dem som av medicinska eller religiösa skäl önskar detta och tillagas på plats av utbildad personal.
  • Köken ska aktivt arbeta för att minska matsvinnet.

Dessa och fler krav kontrolleras och följs upp av Lidingö stad.

Vill du veta mer om avtalet och maten som serveras är du välkommen att kontakta stadens verksamhetsuppföljare.

Behöver ditt barn specialkost?

Barn som av medicinska skäl inte kan äta alla livsmedel ska få en säker kost av motsvarande kvalitet som normalkosten. Till ansökan ska du bifoga ett läkarintyg.

Staden tar hänsyn till specialkost av etiska och religiösa skäl när det gäller:

laktovegetarisk kost (inget kött/fisk men mjölk)
lakto- och vegetarisk kost (inget kött/fisk men mjölk och ägg)
demivegetarisk kost (inget kött men mjölk, ägg och fisk)
fläskfri kost
Önskemål om att till exempel all kost ska komma från ekologiskt odlade produkter av etiska skäl, faller därmed utanför stadens ramar för specialkost av etiska och religiösa skäl. Detsamma gäller önskemål om halalkött och koscher. Vid dessa tillfällen får barn och elever välja ett vegetariskt alternativ.

Fyll i e-formuläret "Specialkost - anmälan"länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om ditt barn behöver specialkost.

Skolmaten i din smartphone

Genom att ladda ner appen "Skolmaten" kan du läsa matsedeln i din smartphone.

Appen finns att ladda ned på:

Sodexo förser följande verksamheter med mat

  • Baggeby gårds förskola
  • Bodals förskola
  • Farkostens förskola
  • Högsätra förskola
  • Högsätra skola
  • Käppala skola
  • Skärsätra skola
  • Stockby förskola

Äggfri meny

  • Bodals skola
  • Ljungbackens skola

ISS förser följande verksamheter med mat

  • Bo skola
  • Islinge förskola
  • Klockargården skola
  • Källängens skola
  • Rudboda skola
  • Sticklinge skola
  • Torsviks skola
Till toppen av sidan