I februari 2021 antog kommunfullmäktige ett miljöprogram där bland annat anpassningen till mer extrema väder ingår. Programmet ska löpa fram till 2030 och den första fasen är att identifiera vilka risker som finns och hur de ska åtgärdas, exempelvis vid stora skyfall, värmeböljor, översvämningar, ras och skred samt erosion.
Så klimatanpassar vi Lidingö
Under våren 2023 tog staden ytterligare ett steg i arbetet med klimatanpassning. Ett underlag har tagits fram med fokus på prioriterade riskområden och markstabilitet. Detta underlag är en fördjupning och fortsättning av det arbete som gjordes 2021 med att uppdatera klimatriskkartorna från Länsstyrelsen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Sveriges geologiska undersökning (SGU) och Statens geotekniska institut (SGI). Kartunderlagen utgör en viktig del i den nya översiktsplanen, i detaljplanearbeten och vid bedömning av risker och prioritering av åtgärder för stadens fastigheter, byggnader och verksamheter.
De fördjupade underlagen visar graden av risk för att byggnader, vägar eller samhällsviktiga funktioner ska drabbas av översvämning, ras och skred, erosion eller höga temperaturer.
Så förbereder vi för extremväder
Med hjälp av klimatriskkartorna fortsätter nu ett kartläggningsarbete över vilka vägar, kommunala byggnader och samhällsviktiga funktioner som ligger i riskzon och vilken prioriteringsgrad dessa ska ha i förhållande till varandra i åtgärdsarbetet.
Staden arbetar fortlöpande med att säkerställa underhållet av VA-nätet genom kontinuerlig filmning av avloppsnätet och infodring av dåliga ledningar. Här är några exempel på vad staden har utfört.
- Styr- och övervakningssystem har installerats på våra vattentorn och pumpstationer.
- Under oktober 2021 lanserade SMHI ett nytt vädervarningssystem som inneburit en tydligare larmkedja vid förväntade extremväder. Denna har gjort att inblandade aktörer kan agera tidigt i händelseförloppet. Lidingö är en av vädervarningsmottagarna i egenskap av aktör inom Samverkan Stockholmsregionen.
- Lidingö stad har ett mobilt reservkraftverk som vid elavbrott är avsett att användas till våra spillvattenpumpstationer som har breddning ut till Kottlasjön.
- Flera lågt liggande spillvattenstationers nödutlopp har fått backventiler för att hindra havet att stiga upp bakvägen och in i pumpgropen.
Arbetet med klimatanpassningsåtgärder har också koppling till stadens säkerhets- och beredskapsarbete där underlagen synliggör kritiska vägpunkter och ringar in utsatta områden. Klimatrisker ingår också numera i stadens risk- och sårbarhetsanalyser och kontinuitetsplaner.
Översvämningsrisk på Lidingö, Lidingös webbkarta Länk till annan webbplats.