Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Högsätra skola vinnare i fågelholks-SM

Tvåorna i Högsätra skola på Lidingö har kammat hem förstaplats i Naturskyddsföreningens SM i fågelholk.

Fågelholken "Skog" - Högsätra skola årskurs 2:s bidrag till fågelholks-SM 2023

Vad säger fåglarna på Lidingö? – Piiiip piiip!

Högsätra skolas årskurs 2 har med sitt fantasifulla bidrag "Skog" vunnit finalen i fågelholks-SM. Det är Naturskyddsföreningen som anordnar tävlingen eftersom det råder bostadsbrist i skogen. Det högintensiva skogsbruket har trängt ut lövskog, gamla träd och död ved, som många fågelarter behöver för att bygga bo i.

Årets tävling fick in hela 450 bidrag gjorda av elever över hela Sverige - 15 av dem gick till final och däribland finns Högsätra skolas fågelholk, som en av fem finalister i sin åldersgrupp.

– Det är jätteroligt att se hur stort engagemang SM i fågelholk väcker. I år deltar fler skolor än vanligt, vilket är ett tecken på att intresset för naturfrågor och biologisk mångfald växer i skolan, säger Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl.

Tack till dig som röstade

Allmänheten fick möjlighet att rösta på sitt favoritbidrag. När rösterna räknats samman stod det klart att Lidingöelevernas bidrag ”Skog” fått hela 30 procent av rösterna i kategorin förskoleklass och årskurs 1-3.

Bakom bidraget står Jack, Frank, Tage och Kian, alla 8 år.

- Vi döpte holken till Skog för att den ska vara i skogen och för att fåglarna ska trivas i den. Vi har byggt den speciellt för att talgoxar och blåmesar. Vi använde oss av trä, näver, mossa och pinnar, säger killarna som på tisdagen gästade både Nyhetsmorgon i TV4 och Sveriges Radio P4 Stockholm.

Stort grattis till eleverna och tack till alla Lidingöbor som var med och röstade fram vinnarna!

Till toppen av sidan