Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Huvudinnehållet startar här

Båt, kanot och fiske

Som skärgårdsö har vi ett unikt läge för fritidsbåtliv. Ta båten ut i skärgården och njut av hav och friluftsliv. Du kan även hyra en kanot vid Hustegaholm och fiska i våra vatten.

Båtplatser och klubbar

Du som är Lidingöbo kan mot en årlig avgift ställa dig i kö för en båtplats, du behöver inte ha en båt för att göra det men du behöver vara mantalsskriven på Lidingö. Båtkön sköts av Lidingö båtförbund och på deras webbplats finns mer information om vad som gäller och hur du går tillväga för att ställa dig i kön.

Gästplatser

Gästplatser att hyra för ett till några dygn finns vid Bosö båtklubb, Käppala båtsällskap, i Gåshaga och på Fjäderholmarna.

Skärgårdsöarna Björkskär och Lilla Nassa

Staden förvaltar skärgårdsöarna Björkskär och Lilla Nassa. Det går ingen reguljärtrafik till öarna. För att besöka dem behöver du ta dig dit med egen båt.

Båtrådet

Båtrådet är ett beredningsorgan för alla viktigare ärenden som berör båtlivet. Båtrådet, som även är ett samarbetsorgan tjänar också som forum för ömsesidig information.

I rådet ingår representanter från båtförbundet, kultur- och fritidsnämnden samt tjänstemän från lärande- och kulturförvaltningen.

Båtrådet ska främst bereda följande ärenden:

  • Behovet av båtplats, som båtkö och prognoser
  • Planer på utbyggnader
  • Verksamhet
  • Underhåll och drift

Hyra kanot och kajaker

Vid Hustegaholm finns ett antal kanoter och kajaker att hyra för skolor, föreningar och privatpersoner. Direktbokning för kanoterna görs på webbokningen.

Tänk på att mellan 1 april och den 31 oktober är det av hänsyn till fågellivet förbjudet att vistas på Gråvikens vatten och även att fiska från land.

Hand som håller flöte.

Fiske

Du får fiska med handredskap som kastspö, metspö och pimpel runt nästan hela Lidingö. Men du får använda max två aktiva spön.

Nätfiske är inte tillåtet på Lidingös vatten om man inte har eget vatten eller fiskerätt. Vid nätfiske måste redskapet vara utmärkt på lagenligt vis vilket innebär synliga vakare i varje ände av nätet och namn och telefonnummer på en av dessa.

Fiskeförbud i Gråviken

Både Gråviken och området utanför Gråvikens mynning är viktiga lek- och uppväxt områden för gädda och andra fiskarter. Det är därför förbjudet att fiska i Gråviken och i området utanför Gråvikens mynning hela året. Det är också förbjudet att köra motorbåt i Gråviken året om. Eftersom Gråviken är viktig även för fågellivet är det också förbjudet att simma, paddla, ro och köra eldriven båt i Gråviken under perioden 1 april till 31 oktober.

Fiskeförbud i Ekholmsnässjön

Ekholmsnässjön har en värdefull undervattensmiljö och är också ett viktigt lek- och uppväxt områden för gädda och andra fiskarter. Det är därför förbjudet att fiska i Ekholmsnässjön från 1 april till 15 juni. Även i Ekholmsnässjön är det förbjudet att köra motorbåt.

Inget fiske i Kottlasjön

Det är inte tillåtet att fiska ens med handredskap i Kottlasjön och Stockbysjön, om du inte har eget vatten eller fiskerätt. Lidingö stad kan inte tillåta fiske för allmänheten i vare sig Kottla- eller Stockbysjön, eftersom det är oklart om Lidingö stad har ensamrätt till fisket på stadens vatten i sjöarna.

Till toppen av sidan