Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Så blir Rudbodaparkens nya lekplats

I höstas bad vi Lidingöborna att tycka till om upprustningen av Rudbodaparkens lekplats. Vi har sammanställt de många önskemålen och kan nu visa upp en förslagsskiss.

Den stenlagda labyrinten har många önskat behålla i ombyggnationen av Rudbodaparkens lekplats.

Den stenlagda labyrinten har många önskat behålla i ombyggnationen av Rudbodaparkens lekplats.

Tack till dig som lämnade in synpunkter och förslag på utveckling av lekplatsen i Rudbodaparken! Många inspirerande idéer har kommit in vilka har gett oss ett bra underlag att utgå från.

Alla önskemål kommer inte kunna genomföras, men förhoppningen är att så många som möjligt ska kunna bli nöjda med den nya parken. Rudbodaparkens lekplats ska komplettera de aktiviteter och utbud som redan finns i den nyanlagda Hembyparken i närheten.

Nedan beskrivs de förslag som tagits med i skissen.

Nära 70 önskemål från Lidingöbor

Förslagskiss över nya lekplatsen i Rudbodaparken.

Förslagskiss över nya lekplatsen i Rudbodaparken.


Bland de nära 70 önskemål som skickades in inför upprustningen av Rudbodaparken har flera handlat om skateboardanläggning, stor klätterställning, hinderbana, mer gungor, rutschkana, småbarnslek, utegym, grill, mötesplatser, skugga och mer växter. Flera har även uttryckt att man gärna vill behålla labyrinten i parken.

I förslagsskissen som nu presenteras finns bland annat en lång rutschkana, klätterlek med rutschkana, gungbräda, kompisgungor, studsmatta, balansbana och klätternät. Hinder för skateboard och en gunga av modellen freerider har också tagits med.

I anslutning till lekplatsen kommer en så kallad pumptrack att anläggas vilken kan beskrivas som en bana där man med hjälp av en pumpande rörelse rör sig framåt över dess vågiga form. Du kan ta dig fram på banan med exempelvis cykel, sparkcykel rullskridskor och skateboard.

Fler upprustningar på gång

Förslagsskiss över upprustningen av parken vid Tryffelslingan i Gångsätra.

Förslagsskiss över upprustningen av parken vid Tryffelslingan i Gångsätra.


Rudbodaparken är den största lekplatsen som staden bygger om under 2023, men det finns fler arbeten som är på gång. Vid parken vid Tryffelslingan i Gångsätra kommer den befintliga grusplanen att utvecklas med fokus på lite äldre barn.

Efter en dialog med närboende har önskemål som att behålla fotbollsmål och skridskoåkning kommit in. Vi har även fått förslag om hinderbana, utegym och sportplan för till exempel basket och tennis, gärna med ett mjukt underlag. Elever vid närliggande Lunagymnasiet och Futuraskolan har också fått tycka till. Önskemål från eleverna har i huvudsak varit fotbollsplan, tennis- och vollybollnät, staket runt planen, sittplatser och bänkar.

I förslagsskissen finns en multiarena med korkunderlag, en 5-mannaplan med grus eller gräs, ett pingisbord och en större sittmöbel.

Då startar arbetet på plats

Preliminär start för upprustning av Tryffelslingan är våren 2023 och för Rudbodaparkens upprustning gäller preliminärt startdatum i sommar.

Till toppen av sidan