Hund- och kattägares ansvar

Du som djurägare är i alla situationer ansvarig för ditt djur. Hur hundar och katter ska skötas regleras i djurskyddslagen, i Jordbruksverkets föreskrifter och i lokala ordningsföreskrifter. Här kan du läsa de viktigaste reglerna för dig som djurägare.

Ditt ansvar som hundägare

 • Du är enligt lag skyldig att ID-märka din hund och låta registrera den hos Jordbruksverket. ID-märkning kan göras med tatuering i hundens öra eller ett chip under huden så att den är lätt att identifiera om den springer bort.
 • Anmäl till polisen om din hund sprungit bort.
 • Du som rastar en hund är skyldig att plocka upp bajs efter hunden på offentliga platser: Gator, vägar, gång- och cykelvägar, torg, parker och planteringar samt anlagda gräsmattor, lekparker och bollplaner.
 • Lämna inte hunden ensam för länge i bostaden eller på tomten. Är den ensam för länge är det risk att den börjar skälla vilket kan upplevas som störande av grannarna. Fråga gärna dina grannar om din hund skäller mycket när du inte är hemma.
 • Om du måste lämna din hund i bilen, se då till att bilen står i skuggan och att ventilationen är god. Lämna aldrig hunden i bilen under soliga och varma dagar, hundar dör mycket lätt av värmeslag. Det kan lätt bli uppåt 50 grader i en bil som står i solen. Du får inte lämna hunden utan tillsyn i fordonet om det är möjligt att temperaturen går över +25°C eller under -5°C.

Ditt ansvar som kattägare

 • Som kattägare är du skyldig att titta till din katt minst två gånger om dagen. Katten ska få sitt behov av social kontakt tillgodosett, antingen genom sällskap av en annan katt eller en människa.
 • Om din katt vistas på en balkong som är högre än fem meter över marken måste balkongen vara försedd med nät eller liknande som hindrar katten från att falla ner.
 • Katter som går lösa ute ska ha halsband med ägarens namn och telefonnummer. Det ska vara lätt att identifiera dig som ägare. Du bör även ID-märka din katt med en tatuering i örat eller ett chip i nacken så att den är lätt att identifiera om den skulle springa bort. Halsband kan ramla av. Det finns ingen lag som säger att katter inte får gå lösa.
 • Kattägare som inte avlar bör låta kastrera sina katter, då det minskar lukten från katternas urin om de markerar revir. Det minskar också risken för oönskade kattungar och vilda kullar.
 • Mata inte din eller andras katter utomhus. Ouppäten mat kan dra till sig skadedjur.
 • Tänk på att smitta kan spridas till barn om katter gräver ner sin avföring i en sandlåda. Tipsa din granne om att lägga en träram med hönsnät över sandlådan varje gång den inte används.

Andras husdjur

Om du själv tar hand om en lösspringande hund, kontakta polisen eller Svenska kennelklubben som har ägarregister över märkta hundar.

Om du hittar en övergiven katt, kontrollera om katten har halsband med adressuppgifter eller ett tatuerat nummer i örat. Hos Svenska kennelklubben kan man söka ägaren i ett id-register. Eller kontakta polisen för att höra om de har någon efterlysning på katten.

Läs om vad du kan göra om grannens hund eller katt stör dig i din bostad

Svenska kennelklubbenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt
Till toppen av sidan