Lidingö stadsbibliotek

Nedsatt syn, läsnedsättning eller annan funktionsnedsättning

På Lidingö stadsbibliotek hjälper vi dig som ser dåligt, har läsnedsättning eller har svårt att ta dig till biblioteket.

Talboksavdelningen

Talboksavdelningen har telefontid måndag–torsdag klockan 9–12. Vi hjälper till med lästips och nedladdning av talböcker. Talböckerna skickas kostnadsfritt med posten.

Vi hjälper dig även att skaffa ett konto för att kunna ladda ner talböcker med talboksappen Legimus .

Under coronapandemin är talboksavdelningen stängd för fysiska besök.

Kontakta oss via telefon 08-765 15 42 eller e-post talbok@lidingo.se.

Talböcker

En talbok är en inläst version av en utgiven bok. Talböcker är avsedda för personer med någon form av läsnedsättning. Om du har läs- och skrivsvårigheter, nedsatt syn eller någon sjukdom som gör att du har svårt att läsa vanliga böcker har du rätt att låna talböcker.

Taltidning

Taltidningen På tal om Lidingö ges ut av Lidingö stad. Den innehåller nyheter ur tidningen Mitt i Lidingö samt några tips från oss om nya talböcker.

På tal om Lidingö ges ut på Daisy-skiva. Du beställer den kostnadsfritt hos talboksavdelningen på telefon 08-765 15 42. Du kan också lyssna via webben. Där kan du också ladda ner taltidningen.

Taltidningen På tal om Lidingö, Textalklänk till annan webbplats

Legimus

Du som behöver talböcker kan själv ladda ner dina talböcker till din egen telefon, surfplatta eller dator. Det gör du via tjänsten Legimus från Myndigheten för tillgängliga medier, MTMlänk till annan webbplats.

För att kunna ladda ner talböcker måste du först skaffa ett konto hos MTM. Det gör du genom Lidingö stadsbibliotek.

Boka tid för att skaffa ett konto via e-post: talbok@lidingo.se.

Barn och ungdomar i skolåldern kan få ett konto via sitt skolbibliotek.

Läsecirkel för talboksläsare

En gång i månaden träffas en bibliotekarie och en grupp talboksläsare. Vi fikar och pratar om en gemensam bok. Kontakta biblioteket om du vill vara med.

Böcker med stor stil

För dig som har svårt att läsa vanlig text på grund av nedsatt syn finns böcker med extra stor stil, så kallade storstilsböcker. Vi har romaner och deckare med stor stil.

Boken kommer

Om du har svårt att ta dig till biblioteket kan vi köra hem böcker och ljudböcker till dig. Vår vaktmästare kör ut kassar en gång i veckan.

Ring och beställ böcker, efter egna önskemål eller ett urval. Talboksavdelningen har telefontid måndag–torsdag 9­–12. Telefonnummer 08-765 15 42.

När du vill återlämna böckerna ringer du igen, så hämtar vi böckerna.

Depositioner

Institutioner, som till exempel seniorboenden eller vårdboenden, kan låna en boklåda med ett urval av böcker efter önskemål. Vi levererar och byter ut böckerna några gånger om året.

Lättlästa böcker

Biblioteket har många lättlästa böcker. Böckerna är lätta att läsa och förstå.

De lättlästa böckerna finns i flera svårighetsgrader. Böckerna innehåller enkla ord. Texten är skriven med korta meningar.

Till toppen av sidan