Stadsbiblioteket

För dig med nedsatt syn, läsnedsättning eller annan funktionsnedsättning

På Lidingö stadsbibliotek hjälper vi dig som ser dåligt, har läsnedsättning eller har svårt att ta dig till biblioteket.

Talboksavdelningen

Talboksavdelningen har telefontid måndag–torsdag klockan 9–12 och besökstid klockan 10–12. Vi hjälper till med lästips och nedladdning av talböcker. Talböckerna skickas kostnadsfritt med posten.

Vi hjälper dig även att skaffa ett konto för att kunna ladda ner talböcker med talboksappen Legimus.

Om du har svårt att ta dig till biblioteket erbjuder vi hemleverans av böcker och ljudböcker med Boken kommer.

Kontakta oss på telefon 08-765 15 42 eller e-post talbok@lidingo.se.

Talböcker

En talbok är en inläst version av en utgiven bok. Talböcker är avsedda för personer med någon form av läsnedsättning. Om du har läs- och skrivsvårigheter, nedsatt syn eller någon sjukdom som gör att du har svårt att läsa vanliga böcker har du rätt att låna talböcker.

Taltidning

Taltidningen På tal om Lidingölänk till annan webbplats ges ut av Lidingö stad och innehåller nyheter ur Mitt i Lidingö och några tips från oss om nya talböcker.

På tal om Lidingö ges ut på Daisy-skiva. Du beställer den kostnadsfritt hos talboksavdelningen på telefon 08-765 15 42. Du kan också lyssna via webben på Taltidningen.selänk till annan webbplats. Där kan du också ladda ner taltidningen.

Egen nedladdning och appen Legimus

Egen nedladdning är en tjänst från Myndigheten för tillgängliga medier (MTM)länk till annan webbplats som innebär att du som talbokslåntagare laddar ner dina talböcker direkt till din egen telefon, surfplatta eller dator.

Om du har en smartphone eller surfplatta kan du ladda ner appen Legimuslänk till annan webbplats.

Om du vill lyssna via datorn krävs ett gratis läsprogram. På MTM:s webbplatslänk till annan webbplats kan du läsa om vilka läsprogram som passar PC, Mac eller Linux. Om du inte vill ladda ner programmet kan du lyssna direkt via webbenlänk till annan webbplats.

För att kunna ladda ner talböcker till din telefon, surfplatta eller dator måste du först skaffa ett konto hos MTM. Det gör du genom Lidingö stadsbibliotek.

Boka tid för att skaffa ett konto via e-post: talbok@lidingo.se.

Barn och ungdomar i skolåldern kan få ett konto för egen nedladdning via sitt skolbibliotek.

Läsecirkel för talboksläsare

En gång i månaden träffas vi och fikar och pratar om en gemensam bok. Anmälan till talboksavdelningen.

Boken kommer

Om du har svårt att ta dig till biblioteket erbjuder vi hemleverans av böcker och ljudböcker med Boken kommer. Vår vaktmästare kör ut kassar en gång i veckan.

Ring och beställ böcker, efter egna önskemål eller ett urval. Talboksavdelningen har telefontid måndag–torsdag 9­–12 och telefonnummer 08-765 15 42.

När du vill återlämna böckerna ringer du igen, så hämtar vi böckerna.

Läs mer om Boken kommer.

Depositioner

Institutioner, som till exempel seniorboenden eller vårdboenden, kan låna en boklåda med ett urval av böcker efter önskemål. Vi levererar och byter ut böckerna några gånger om året.

Böcker med stor stil

För dig som har svårt att läsa vanlig text på grund av nedsatt syn finns böcker med extra stor stil, så kallade storstilsböcker. Vi har romaner och deckare med stor stil.

Lättlästa böcker

Biblioteket har många lättlästa böcker. Böckerna är lätta att läsa och förstå.

De lättlästa böckerna finns i flera svårighetsgrader. Böckerna innehåller enkla ord. Texten är skriven med korta meningar.

Det finns också lättlästa ljudböcker. Då kan du lyssna på texten som du läser. 

Läs mer om lättlästa böcker.

Till toppen av sidan