Stadsbiblioteket

Ny i Sverige

Är du ny i Sverige eller lär dig svenska? På biblioteket kan du låna läromedel och böcker på lätt svenska, prata svenska på språkcaféet eller sitta och studera.

Välkommen till biblioteket

På biblioteket kan du låna böcker gratis. Lånekortet är gratis men om böckerna lämnas tillbaka försent får du betala. Du kan också sitta och läsa, studera eller jobba. Vi har datorer och wifi, och det finns möjlighet att skriva ut, kopiera och skanna.

Det här kan du göra på biblioteket

Lätt svenska

Böcker på lätt svenska

Biblioteket har många lättlästa böcker. Böckerna är lätta att läsa och förstå.

De lättlästa böckerna finns i tre nivåer, från väldigt lätta böcker för nybörjare till lite svårare för dem som kan lite mer svenska. Böckerna innehåller enkla ord som är lätta att förstå. Texten är skriven med korta meningar och i vissa böcker finns det bilder som förklarar vad texten handlar om.

Lättlästa nyheter

Det finns en nyhetstidning på lätt svenska. Den heter "8 sidor". Den kommer ut varje vecka.

Du kan också läsa och lyssna på tidningen på webbplatsen 8 Sidorlänk till annan webbplats.

Böcker på flera språk

Biblioteket har böcker på flera olika språk, för både barn och vuxna. I biblioteket finns böcker på amhariska, arabiska, danska, finska, franska, italienska, meänkieli, nypersiska (farsi), polska, ryska, spanska, tigrinja och tyska.

E-böcker

webbplatsen Världens biblioteklänk till annan webbplats kan du läsa e-böcker och lyssna på e-ljudböcker på olika språk. Det är gratis och du får läsa så många böcker du vill. För att läsa och lyssna på böcker i Världens biblioteket måste du vara i Sverige.

Så här lånar du e-böcker och e-ljudböcker 

Läromedel och utbildning

I biblioteket finns läromedel och grammatikböcker för dig som går på SFI eller läser SVA.

SFI-visningar

Om du vill besöka biblioteket med en SFI-klass kan du boka tid för en visning. Kontakta vår mångspråksbibliotekarie Anna-Karin Jarenius. Se kontaktuppgifter längre ner.  

Kontakt
Till toppen av sidan