Skriv ut
Dela

Vandrande skolbuss

En vandrande eller cyklande skolbuss är ett organiserat samgående till skolan där vuxna turas om att följa sina egna och andras barn.

Vandrande skolbuss på Lidingö.

Ett exempel: Fem familjer från samma bostadsområde bildar en vandrande eller cyklande skolbuss. Varje familj ansvarar för en dag i veckan och följer då samtliga barn till och från skolan. Gruppen träffas varje dag på en bestämd plats och på ett bestämt klockslag som har gjorts upp på förhand och sedan tar man sig gemensamt till skolan.

Att fler barn går tillsammans med en vuxen är tryggt och säkert för alla. Barnen får motion, frisk luft och trafikträning under överinseende av vuxen. En bonusvinst är den gemenskap barnen får när de går tillsammans, liksom att trafikmiljön runt skolan förbättras om färre skjutsar sina barn i bil.

Att starta en vandrande skolbuss

Att starta upp en egen linje är enklare än du kanske tror. Är det många barn från din egen gata som ska till samma skola? Bestäm bara tid och en lämplig plats att utgå från, kontrollera att alla medverkande är medvetna om att den vandrande skolbussen har startat och vilken förälder som är chaufför vilken veckodag. Sedan är det bara att tuta och köra.

Bra att tänka på  

  • Smidigare att organisera än många först tror.
  • Mer tid och mindre stressigt på morgnarna, då man lämnar en dag i veckan istället för fem.
  • Barnen stressar mindre än tidigare och hinner prata av sig med kompisarna innan skolan.
  • Barnen blir mer självgående, lär sig ta ansvar, passa tiden och hitta i området.
Kontakt
Till toppen av sidan