Lättläst

Lättläst

Skriv ut
Dela

Tuffa väderomslag för snöröjarna

Vädret med omväxlande snö, tö och många minusgrader gör det besvärligt för de som jobbar med snöröjning och halkbekämpning.

Sandning av trottoar.

Lidingö har varit väl rustat inför vinterväder men de snabba omkastningarna har ställt till det för hela Stockholmsområdet. Och även om vi köpt in extrainsatser av entreprenören så har det varit svårt att hinna med.

- När temperaturerna växlar mellan plus tre och minus 15 grader på ett par dagar är det inte helt lätt att få allt klart på en gång, säger Per Strandberg, gatuförvaltare på Lidingö.

Smälter genom isskorpan

Först kom snö, sen regn, sen tö och som en extra krydda på det blev det många minusgrader. Trots att vår entreprenör snabbt hade ett stort pådrag ute så är det halt på många ställen. Sanden smälter genom isskorpan och när det sedan fryser blir det glashalt.

När det blir mer än 5 minusgrader biter inte saltet lika effektivt på väg- och cykelbanor. Då stödsandar vi i korsningar och rondeller.

- Sanden ligger kvar i cirka 200 passager, så där det är mycket trafik slits den bort rätt snabbt, säger Per Strandberg.

Salt i sanden

Sanden som används på ön har en inblandning av 1-2 procent salt. Om det inte finns salt i den så fryser den där den ligger lagrad, det är helt enkelt en åtgärd för att den ska gå att hantera.

Huvudcykelstråken sopsaltas när temperaturen är varmare än 5 minusgrader. Blir det kallare sandas även dess sträckor.

Läs mer om hur vi snöröjer.

Har du problem med framkomligheten, gör en felanmälanlänk till annan webbplats. Skicka gärna med en bild för snabbare handläggning.

Till toppen av sidan