Lättläst

Lättläst

Skriv ut
Dela

Start för boendeparkering på prov i februari

Från och med den 18 februari kan det bli lättare för Lidingöborna att hitta parkering. Då startar ett försök med boendeparkering på vissa vägar i Baggeby, Bodal och Torsvik. Faller försöket väl ut kan boendeparkering bli permanent på Lidingö.

Försöket ska pågå mellan 18 februari och 31 december 2019 och utvärderas under tiden. Som Lidingöbo kan du skaffa boendeparkeringstillstånd som gäller i hela försöksområdet, oavsett var på ön du bor.

Lättare hitta parkering

Boendeparkeringen är avgiftsfri och gäller för obegränsat antal fordon per ägare. Även besöksparkering är kostnadsfri, men tidsbegränsad till tre timmar på vardagar klockan 09.00–17.00.

- Det här är ett led i att underlätta parkeringssituationen för de som upplever det svårt att hitta en parkeringsplats. Lidingöborna ska kunna parkera nära sin bostad eller om de vill göra ärenden i försöksområdena. Då blir vardagspusslet lättare. Vi räknar med att antalet långtidsparkerade fordon som inte ägs av Lidingöbor ska minska väsentligt, säger Carl-Johan Schiller, kommunalråd (KD) och ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

Digitalt tillstånd

Som Lidingöbo söker du snabbt och enkelt tillstånd för hela perioden via en e-tjänst på stadens webbplats. I enlighet med den nya dataskyddsförordningen, GDPR, behöver du godkänna att staden hanterar dina personuppgifter.

-  Från den 1 februari kan du söka boendeparkeringstillstånd via e-tjänsten, även om det börjar gälla först  den 18 februari. Allt sköts digitalt och du behöver inget parkeringsbevis i bilen, säger Prem Huq, trafikingenjör i Lidingö stad. 

Mer information

Du som bor i Baggeby, Bodal och Torsvik får information hem i brevlådan om hur man söker tillståndet och vilka regler som gäller. Vi bjuder även in till informationsmöten i Stadshuset för att svara på dina frågor och hjälpa till med ansökan. Ingen föranmälan behövs. Välkommen!

  • Onsdag 6 februari, drop in mellan klockan 17.00 och 19.00. Lokal Bergholmen, Stadshuset.
  • Fredag 15 februari, drop in mellan klockan 13.00 och 16.00. Lokal Bergholmen, Stadshuset

Kartor över de vägar som ingår i försöket

TillståndsreglerPDF (pdf, 59.5 kB)

Ansök om boendeparkeringstillstånd (e-tjänst eller blankett)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Intyg om lånebilPDF (pdf, 22.5 kB)

Frågor och svarPDF (pdf, 143.9 kB)

Mer om boendeparkering

Till toppen av sidan