Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Ny typ av farthinder på Kyttingevägen

En ny typ av hastighetshinder kommer att installeras på Kyttingevägen. Det är en aktiv form av hastighetsreglering som innebär att så länge som man håller hastigheten händer inget men om man kör för fort aktiveras hindret.

Bil som passerar ett farthinder

Systemet kallas för Actibump och är kopplat till en radar som mäter hastigheten på ankommande fordon. Att systemet finns på platsen skyltas tydligt innan man kommer fram till hindret, så att förare som kör för fort har en chans att korrigera detta.

Registrerar fordonets hastighet

Systemet registrerar fordonets hastighet och avgör om det får passera obehindrat eller om föraren behöver en påminnelse om att sakta ner. I sådana fall fälls en ramp ner som skapar ett gupp på fyra centimeter. Utryckningsfordon hindras inte av denna typ av farthinder.

Bidrag från Trafikverket

Lidingö stad har fått bidrag från Trafikverket för att installera denna nya typ av hastighetsreglering. Att man valt just Kyttingevägen beror på att många längs vägen klagar på för höga hastigheter, vilket också visats av flertalet hastighetsmätningar. Hindret kommer att installeras från vecka 33 och framåt.

Till toppen av sidan