Lättläst

Lättläst

Skriv ut
Dela

Nu börjar vi ta upp sanden

På måndag är det dags för ett riktigt vårtecken – då börjar vi ta upp sanden på Lidingös cykelbanor, vägar och torg. För att underlätta – tänk på att datumparkeringen fortfarande gäller.

Måndag vecka 13 börjar vi sandsopningen på Lidingö. Bild på sopmaskin.

Denna vinter har vi spridit ut mer sand än tidigare. Det beror på flera väderomslag från många minus till plusgrader. Totalt är det 4 500 ton sand som ska tas upp, 1 500 ton mer än förra året. Vi är dock rustade med fler maskiner, upptagare och sopsugar för att jobbet ska gå så smidigt som möjligt.

Sopstart är vecka 13 men redan denna vecka kan det finnas maskiner ute på gatorna för att testas och grovköras.

Roterande schema

Vi börjar med att sopa rent gång- och cykelvägar, torg och områden kring centrum. Sen fortsätter vi med bostadsområdena som tas enligt ett roterande schema så det blir rättvist och inte samma område får vänta länge på sopning varje år. I år börjar vi med norra ön. På kartan ser du när vi planerar att komma till ditt områdePDF (pdf, 2.8 MB).

Allra först grovsopar vi för att avsluta med finsopning. Det gör att det kan se osopat ut innan vi är helt klara, men var inte orolig, alla gator kommer att finsopas.

Villaägare kan sopa ut en mindre mängd sand från sina egna tomter – så länge det sker innan vi varit i området och sopat. Har vi redan varit där har du som fastighetsägare skyldighet att själv ta hand om sanden.

Parkera rätt så hjälper du till

Datumparkeringen gäller fortfarande och det är viktigt att den följs för att vi ska komma åt att sopa. Det blir också tillfälligt parkeringsförbud på vissa vägar för att underlätta jobbet. Vi skyltar dessa vägar. Var uppmärksam på skyltarna, bilar som blockerar sandupptagningen kan komma att bötfällas eller forslas bort. Det räcker med en enda felparkerad bil för att hindra sopningen av en väg och försena hela arbetet.

Klart 1 maj

Sandupptagningen ska vara klar den 1 maj. Eventuell omsopning där det funnits hinder på vägen kan bli gjord senare.

Om din gata inte är sopad den 1 maj kan du göra en felanmälanlänk till annan webbplats.

Tidplanen är preliminär, håll dig uppdaterad via Lidingö stad på facebook eller på sidan Pågående arbete.

Missfärgat vatten

Den kan hända att du får missfärgat vatten i kranen under tiden vi sopar stadens vägar. Det beror på att vi öppnar brandposter för att fylla på sopmaskinerna med vatten som vi spolar vägarna med. När brandposten öppnas frigörs rostpariklar som finns på insidan av vattenledningarna. Det är rostpartiklarna som tillfälligt missfärgar vattnet och detta är helt ofarligt. Spola lite längre i kranen så försvinner missfärgningen.

Till toppen av sidan