Koka vattnet för säkerhets skull

Uppdaterad. Den vattenläcka som drabbade Lidingö under fredagskvällen kan ha orsakat försämrad vattenkvalitet. Staden rekommendation är därför nu att alla hushåll på Lidingö ska koka sitt vatten.

Efter ett reparationsarbete kan det uppstå missfärgat vatten i ledningarna. För att få bort det kan du spola kallvatten tills missfärgningen försvinner. Missfärgat vatten beror ofta på att rost lossnar och följer med från ledningsnätet. Är vattnet "vitt" beror det på att det har kommit in små mikrobubblor av luft i vattnet.

Lidingö stad rekommenderar nu alla hushåll på Lidingö att, som en försiktighetsåtgärd, koka vatten som ska användas för matlagning, dryck och tandborstning.

Vattenprover är tagna och vår rekommendation är att koka vattnet tills vi fått tillbaka godkända provsvar. Provsvaren beräknas komma under måndag-tisdag.

På Livsmedelsverkets webbplats finns bland annat följande rekommendationer om att koka vatten:

  • Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.
  • Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.
  • Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet.

Mer information på flera språk finns på Livsmedelsverkets webb:

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/dricksvatten1/nar-du-maste-koka-dricksvattnetlänk till annan webbplats

Till toppen av sidan