Har du sett en rosa trehjuling?

Just nu pågår en kampanj på Lidingö som handlar om att hålla hastigheten och köra snällt.

Mätningar som vi har gjort på Lidingö visar att många kör för fort och genom att vi har placerat ut trehjulingar runt om på ön vill vi uppmärksamma er på att hålla hastighetsbegränsningen.

Vad vinner jag på att köra snällt?

Det korta svaret är förstås att färre personer dör eller skadas i trafiken. År 2008 infördes nya hastighetsgränser på 30, 40 och 60 kilometer i timmen. Syftet var och är att spara liv.

Trettio räddar liv

Trafikverkets undersökningar visar att åtta av tio fotgängare dödas vid en kollision i 50 kilometer i timmen. Om du däremot kör i 30 så överlever personen nio gånger av tio. Som bilist har du ett ansvar att ta hänsyn till oskyddade trafikanter, och vem vill vara skyldig till någons död för att ha kört för fort? undrar Fredrik Meurman, trafikplanerare i Lidingö stad.

Läs gärna om varför vi vill att du ska hålla hastighetsbegränsningen och vad Lidingö stad och polisen gör.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mer information

Att köra snällt innebär att hålla hastighetsbegränsningen, vara uppmärksam på omgivningen och inte vara aggressiv i trafiken.

Hastighetsplan för Lidingö

Lidingö har en hastighetsplan som ligger till grund för det fortsatta säkerhetsarbetet i staden. Läs gärna mer om den här:
HastighetsplanPDF (pdf, 3.7 MB)

Till toppen av sidan