Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Val 2022

Den 11 september är det val till riksdag, region och kommunfullmäktige. Här hittar du information om hur och var du kan rösta. Du finner även kontaktuppgifter till de partier som i dag ingår i Lidingös kommunfullmäktige.

Hand som håller i valkuvert.

I Sverige finns tre allmänna val. Vi väljer ledamöter till:

  • riksdagen
  • regionfullmäktige
  • kommunfullmäktige

Allmänna val till riksdag, regionfullmäktige och kommunfullmäktige genomförs söndagen den 11 september. Vallokalerna har öppet klockan 08.00–20.00.

Du kan även förtidsrösta från och med den 24 augusti.

Vi återkommer här med platser och tider för förtidsröstningen.

Sökes: röstmottagare

Är du intresserad av att arbeta som röstmottagare i det kommande valet? Vi söker just nu röstmottagare och reserver till valdagen söndagen 11 september 2022. Om du tycker det verkar intressant så kan du redan nu göra en intresseanmälan.

Att vara röstmottagare är en spännande och viktig roll, ett måste i en fungerande demokrati. Arbetet kräver ett hjälpsamt och vänligt sätt och ställer höga krav på noggrannhet och opartiskhet. Du medverkar till att valet genomförs tryggt och korrekt.

Som röstmottagare arbetar man i team där alla har sin givna roll. Inför uppdraget kommer du att genomgå en utbildning, det gäller nya röstmottagare såväl som de som arbetat i tidigare val. I rollen som röstmottagare krävs det att du har fyllt 18 år senast valdagen, du talar god svenska, är serviceinriktad och stresstålig.

Läs mer om uppdraget och anmäl ditt intresse genom att göra en ansökan via länken. Valnämnden kommer sedan att kontakta dig för placering. Uppdraget är arvoderat.

Rekrytering av röstmottagare, jobbaival.se Länk till annan webbplats.

Allmänna val

Vem ansvarar för valet?

  • Lokalt – Valnämnden i Lidingö stad är lokal valmyndighet och ansvarar för genomförandet av valen i staden. Valnämnden ansvarar även för den preliminära rösträkningen.
  • Regionalt – Länsstyrelsen är regional valmyndighet och ansvarar för den slutliga sammanräkningen av valresultatet och mandatfördelningen i kommuner och region.
  • Centralt – Valmyndigheten är central valmyndighet och ansvarar för planering och samordning av valen i hela landet.

Vem får rösta?

Rösträtt till riksdagen
Du har rösträtt till riksdagen om du är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige. Svenska medborgare som utvandrat måste alltså någon gång ha varit folkbokförda i Sverige för att få rösta i riksdagsvalet.

Rösträtt till kommun- och regionsfullmäktige

Du har rösträtt till kommun- och regionsfullmäktige om du:

  • är svensk medborgare och är folkbokförd i kommunen/region
  • är medborgare i något av EUs medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge och är folkbokförd i kommunen/region
  • är medborgare i något annat land än de som räknats upp ovan och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen, samt är folkbokförd i kommunen/region.

Det svenska valsystemet, Valmyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.

Kontakt
Till toppen av sidan