Läget på Lidingö med anledning av covid-19
Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Vill du hjälpa nyanlända?

Bidra till att nyanlända ska känna sig välkomna och integreras i samhället. Du kan till exempel erbjuda en trygg familjesituation, bli god man eller språkvän.

Familjehem

För att bli familjehem behöver man kunna erbjuda en stabil och trygg familjesituation. Som familjehem får ni utbildning, handledning och stöd av oss.

Du som är intresserad eller vill veta mer, kan göra en anmälan hos Familjehem Sverige.

Familjehem Sveriges webbplats Länk till annan webbplats.

God man

När ett barn kommer till Sverige utan förälder eller annan medföljande behöver barnet en god man. En god man har samma juridiska ställning som en förälder. För att bli god man behöver du uppfylla en rad kriterier, här är några av dem:

  • du ska vara mellan 25 och 75 år.
  • du behöver ha goda kunskaper i svenska och om samhället.
  • du får inte förekomma i belastningsregister eller ha några betalningsanmärkningar.

Så här gör du för att bli god man

Nema Problema

Nema Problema är en ideell förening som vill visa att integration rymmer stora möjligheter och kan vara både kul och enkelt. De arrangerar möten mellan nya och etablerade i Sverige. Syftet är att skapa kunskap och nätverk som kan leda till arbete, vänskap och ömsesidig personlig utveckling. Deras viktigaste insats är ett mentorskapsprogram. Det går ut på att nya och etablerade i Sverige paras ihop under år för att arbeta med mål relaterade till studier och långsiktig försörjning för den nyanlände.

Så blir du mentor, NemaProblemas webbplats Länk till annan webbplats.

Rädda barnen

Rädda Barnen Lidingö jobbar aktivt med integrationen av nyanlända på Lidingö. Vi
stödjer och deltar i vänföreningens språkkafé ur barnens perspektiv, ordnar aktiviteter, utflykter och informationskvällar.

Vi tar varmt emot volontärer som vill engagera sig i vårt arbete. E-posta oss på lf.lidingo@medlem.rb.se

Språkkaféer

Det finns flera språkkaféer på ön där man tränar på att prata svenska, skapar nya kontakter och fikar. Det är bara att gå dit. Det är gratis.

På grund av rådande coronapandemi så kan det vara så att flera av språkkaféerna är pausade. Kontakta respektive arrangör för mer informaion.

  • Språkkafé på Lidingö vuxenutbildning (sfi), Läroverksvägen 58, onsdagar klockan 10.00-11.00
  • Språkkafé på Lidingö stadsbibliotek, läsesalongen plan 2.
  • Prata svenska-kafé i Ansgarskyrkan, Odenvägen 3, måndagar klockan 13.00−15.00.
  • Språkkafé för kvinnor hos Vänverksamheten, Friggavägen 18 A, Mötesplats centrum, söndagar klockan 15.00−17.00.

Språkvän

Många nyanlända önskar träffa etablerade Lidingöbor för att få öva på att prata svenska i vardagen. En del kanske vill ha hjälp med sina studier, andra vill samtala kring något specifikt ämne eller bara ta en promenad tillsammans. Många väljer att träffas på biblioteket − andra föredrar att mötas över en kopp kaffe. Hur ni lägger upp mötet bestämmer ni tillsammans.

Kontakta vänverksamheten för att bli språkvän:

Inger Pålsson, e-post: ingerp@telia.com
Marianne Gattberg, e-post: marianne@gattberg.se

Vänfamilj

Som vänfamilj hjälper du en nyanländ att få en bra start i sitt nya hemland. Staden försöker matcha de som söker vänfamilj med de som vill bli vänfamilj utifrån intressen, ålder och individuella önskemål. Ni bestämmer själva hur mycket och ofta ni ses. Det kan handla om allt från en fika till att göra en idrottsaktivitet tillsammans

Kontakta stadens integrationspedagog för att bli vänfamilj eller få mer information:

Foad Amjad, e-post: foad.amjad@lidingo.se

Vänverksamheten

På Lidingö finns Vänverksamheten, en fristående grupp som bland annat arrangerar språkkafé för kvinnor, samt cykel-, och simskola. Vill du hjälpa till? Kontakta Inger Pålsson, telefon 08-765 93 97, 070-495 00 14 eller via e-post ingerp@telia.com. Du kan även kontakta Marianne Gattberg, på telefon 070-600 25 85 eller e-post marianne@gattberg.se

Kontakt
Till toppen av sidan