Läget på Lidingö med anledning av covid-19
Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Tiggeriförbud beslutat på Lidingö

Förslaget att införa ett förbud mot passiv insamling av pengar, tiggeri, röstades igenom på kommunfullmäktige den 30 september. Förslaget gick igenom med röstsiffrorna 26-25.

Beslutet att förbjuda tiggeri gäller på tio platser runt om på Lidingö. Dessa platser är: Rudboda torg, Källängstorget, Lidingö centrum, Torsviks torg, Baggeby torg, Larsbergs centrum, Högsätra (vid Willys och Max), Skärsätra torg, Breviks centrum och vid Ica i Käppala.

- Tiggeriförbud är ett vallöfte från Moderaterna, Lidingöpartiet och Kristdemokraterna som vi nu genomfört, då många Lidingöbor ser det som ett problem. Tiggeri är ingen väg ut ur fattigdom. Det cementerar människor i utanförskap och gör dem sårbara för att bli utnyttjade av organiserad brottslighet. Därför beslutade vi om tiggeriförbud på tio platser på Lidingö, säger Daniel Källenfors, (M) kommunstyrelsens ordförande på Lidingö.

I juni fattade kommunstyrelsen beslutet att skicka ut ett förslag om tiggeriförbud på remiss till ett antal näringsidkare och till Polismyndigheten. I september var frågan sedan åter uppe för beslut i kommunstyrelsen. I kommunfullmäktige den 30 september röstade Moderaterna, Lidingöpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna för ett förbud. Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet röstade emot.

Innan förbudet börjar gälla ska de nya ordningsföreskrifterna anmälas till Länsstyrelsen som gör en prövning om de är lagliga. Länsstyrelsen har sedan tre veckor på sig att göra prövningen. Först efter det kan ordningsföreskrifterna börja gälla förutsatt att kommunfullmäktiges beslut inte överklagas.

När ordningsföreskrifterna väl har trätt i kraft är det polisens uppgift att se till att bestämmelserna efterföljs. Som privatperson eller företagare har man vare sig skyldighet eller rätt att ingripa om de nya föreskrifterna inte följs. 

Till toppen av sidan