Ta dialogen, blunda inte

Dialog och värderingar lyftes som nyckelord då Lidingö stad och polisen bjöd in till möte om ungdomar och droger.

Ett hundratal personer kom till Stadshusets sessionssal tisdagkvällen den 5 maj och fick först en föreläsning av professor och neuropsykolog Åke Pålhammar. Ämnet handlade om vad stress och droger gör med en tonårshjärna.

Forskningen inom hans område visar att droger och stress är extra farliga under den snabba utvecklingsfas hjärnan befinner sig i under tonåren och att tidig drogdebut kraftigt ökar riskerna för beroende och ohälsa.

Handfasta tips

John Franco (bilden) från Citypolisen gav sedan åhörarna en rad handfasta tips på vilka tecken ungdomar i, eller på väg in i, ett drogberoende uppvisar. Konkreta fysiska tecken för om någon rökt cannabis är rödsprängda ögon, muntorrhet och oerhört sockersug. Detta stämmer inte på alla och det är viktigt att använda iakttagelserna som ingång till dialog. Just dialogens betydelse underströks i den efterföljande frågestunden.

– Hur ska jag kunna bemöta de argument som ungdomarna har så gott om då de försvarar drogbruket?, frågade en av åhörarna.

Var en nyfiken förälder

Med kunskap om droger och genom att prata om familjens värderingar var slutsatserna i den efterföljande diskussionen.  Var en nyfiken förälder, fråga era ungdomar om vad de tycker och hur de tänker. Visa intresse och be dem utveckla sina argument. Be dem berätta var de hittar sin information. 

En webbplats som hänvisades till för ökad kunskap var http://www.can.se/länk till annan webbplats, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Ungdomarna hittar sin kunskap på www.flashback.com som är en drogliberal sida. Det kan vara nyttigt för föräldrar att gå in och läsa vad som skrivs där. En annan väg för ökad kunskap är möten av de slag som genomfördes i Stadshuset.

­– Vi vuxna i ungdomarnas omgivning måste utbilda oss och bilda nätverk. Föräldrar och lärare, vi ska skvallra för varandra och till polisen när vi misstänker något. Och vi får inte blunda eller vara rädda att ta dialogen, sa Kicki Winnerstam på missbrukseneheten, Lidingö stad.

Mer information

Är du orolig över att någon i din närhet befinner sig i riskzonen? Kontakta någon av nedanstående med dina frågor:
Kicki Winnerstam
Tel: 08-731 34 47
Maria Ungdom
Tel: 08-508 43 710
Polisen
Tel: 114 14

För mer information: www.can.selänk till annan webbplatswww.drugsmart.comlänk till annan webbplatswww.tonårsparlören.selänk till annan webbplats

Till toppen av sidan