Spårningsprogram tas bort från lidingo.se

Ett tilläggsprogram som gör det möjligt att spåra en användares surfmönster avaktiveras med omedelbar verkan på stadens webbplats. Beslutet fattades då det framkommit att surfhistoriken kan användas för kommersiellt bruk.

Den funktion, där ett så kallat tredjepartsprogram använts på stadens webbplats, är möjligheten att enkelt dela en artikel via facebook, twitter och andra sociala medier. Använder man sig av tjänsten laddar man automatiskt ned en så kallad ”kaka” på sin egen dator som där kan följa användarens surfmönster.

Det var Dagens Nyheter som uppmärksammade att användandet av ”kakor” även kunde utnyttjas för kommersiellt bruk där användarnas surfmönster såldes vidare för att kartlägga bland annat köp- och konsumtionsmönster.

- Vi har inte varit medvetna om att informationen använts på detta sätt men har nu beslutat att avaktivera funktionen. Det pågår just nu ett arbete med att rensa bort den här möjligheten till spårning, säger Björn Söderlund som är it-strateg i Lidingö stad.

- Samtidigt som vi tar bort just den här funktionen, gör vi en grundlig genomsökning efter andra spårningsfunktioner som kan finnas och tar bort dessa. Vi ska också förbättra informationen om ”kakor” för användarna. Det är bra att DN har gjort oss uppmärksamma på problemet, säger Björn Söderlund.

Till toppen av sidan