Läget på Lidingö med anledning av covid-19
Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Smittan ökar snabbt på Lidingö

Smittspridningen av covid-19 pekar åter uppåt. Vi på Lidingö befinner oss i den region som just nu är hårdast drabbad. Nu måste vi hjälpas åt att hålla i och hålla ut. Bara tillsammans kan vi bryta smittkedjan.

Diagram som visar hur smittan gått upp och ner på Lidingö sedan vecka 11 till och med vecka 42. Diagrammet visar att kurvan stiger kraftigt från och med vecka 41.

Antalet bekräftade coronafall på Lidingö från vecka 11 till och med vecka 42. Källa: Folkhälsomyndigheten. Graf: Helena Åberg

Samma regler gäller fortfarande om att hålla avstånd, undvika trängsel, inte samla många människor, tvätta händerna och stanna hemma om man är sjuk.

Lidingö stad arbetar aktivt för att hantera de utmaningar som pandemin orsakar. På stadens webbplats finns information om corona som uppdateras löpande. Där finns också frågor och svar om coronaviruset.

Skolorna håller fortfarande öppet men med helt nya förutsättningar. En del av undervisningen sker på distans, studiebesök ställs in, vi har skärpta hygienrutiner i verksamheterna och tydliga rutiner vid sjukdomsfall.

Arbeta hemma

För att minska smittspridningen uppmanar staden alla medarbetare som kan att arbeta hemma. I möjligaste mån ställer vi om till digitala evenemang och möten och genomför nödvändiga fysiska möten så att deltagarna kan hålla ordentligt avstånd.

Uppmaning till näringsidkare

Krögare och kaféägare är skyldiga att se till att det är minst en meters avstånd mellan olika sällskap. Stadens miljö- och hälsoskyddsinspektör arbetar för att se till att det inte förekommer trängsel. Staden uppmanar också affärsinnehavare, restaurangägare, representanter för föreningar eller arrangörer av evenemang att noga tänka igenom hur de ska underlätta för kunder och besökare att hålla avstånd och undvika trängsel.

Näringslivet är ett område av vårt lokalsamhälle som drabbas hårt. Staden stöttar på olika sätt. Vi har beslutat att flytta fram Företagsmässan till våren 2021. Näringslivsbilen kommer att fortsätta rulla till och med den 30 december så att Lidingöbor kan fortsätta handla lokalt.

Personer över 70 år

Hårdast har ändå pandemin slagit mot Lidingös äldre. De äldre drabbas inte bara fysiskt, tidigare besöksförbud och uppmaningar om socialdistansering drabbar också hårt mentalt.

Folkhälsomyndigheten har nu beslutat att ta bort rekommendationen om att personer som är 70 år och äldre bör undvika kontakter med andra. Alla personer i Sverige omfattas nu av samma allmänna råd.

För att underlätta för personer över 70 år och andra riskgrupper kör näringslivsbilen ut varor kostnadsfritt. Via Lidingö stad kan man också få hjälp att handla mat från stadens handlare.

Ring Lidingö stad på telefon: 08-731 31 01

Till toppen av sidan