Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Ny styrande koalition klar för Lidingö

Det blir en koalition med Lidingömoderaterna och Lidingöpartiet som bildar minoritetsstyre inför kommande mandatperiod. Det innebär bland annat att antalet kommunalråd minskas från fyra till två.

Det blir ett minoritetsstyre med Lidingöpartiets Anders Paulsen och Daniel Källenfors, Lidingömoderaterna, vid rodret den kommande mandatperioden. Foto: Cecilia Blomberg

Att det blir ett minoritetsstyre innebär att den nya koalitionen behöver finna stöd för sina förslag hos andra partier. ”Vår strävan har varit att få så stort genomslag som möjligt för vår gemensamma sakpolitik och vi har funnit att ett borgerligt minoritetsstyre med Lidingömoderaterna och Lidingöpartiet utgör den bästa förutsättningen för det”, skriver de i ett pressmeddelande. Och fortsätter: "De goda samtal vi haft med flera andra partier på Lidingö gör oss trygga i att styret av staden blir långsiktigt och stabilt. I våra samtal med Sverigedemokraterna har vi fått klart för oss att de kommer att stödja M och LP:s koalitionspolitik." 

"Fortsatt ordning och reda"

– Lidingöborna har röstat för fortsatt ordning och reda, och det är jag glad att vi nu kan leverera tillsammans med Lidingöpartiet. Med oss vid rodret kommer Lidingö att få fortsatt hög kvalitet och effektivitet i stadens alla verksamheter, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M).

I valet fick både Lidingömoderaterna och Lidingöpartiet ökat förtroende. Det råder sedan flera år stor samsyn mellan de två partierna i många frågor, bland annat byggpolitiken.

Nya nämnder från årsskiftet

– Förutom fortsatt ordning och reda i politiken har Lidingöborna också tydligt tagit ställning för en politik som bevarar och förädlar den gröna sköna Lidingömässiga ön, säger Anders Paulsen (LP), tillträdande kommunalråd.

Den 24 oktober tillträder det nya kommunfullmäktige och därmed börjar också arbetet med att bemanna nämnderna som påbörjar sina uppdrag den 1 januari 2023.

Till toppen av sidan