Läget på Lidingö med anledning av covid-19
Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Lidingö Sveriges digitaliseringskommun

Lidingö har utnämnts till Sveriges digitaliseringskommun på Kvalitetsmässan i Göteborg. Bakom utmärkelsen står bland andra Sveriges kommuner och landsting, Vinnova och Myndigheten för digital förvaltning.

Daniel Broman, Sara Penje och Anders Ygemans

Stadsdirektör Daniel Broman och utvecklingschef Sara Penje tar emot utmärkelsen Årets Digitaliseringskommun från energi- och digitaliseringsminister Anders Ygemans. Foto: Kvalitetsmässan

Lidingö stad var en av fem kvarvarande kommuner som nominerats till utmärkelsen Sveriges Digitaliseringskommun. Som slutlig mottagare av utmärkelsen ska, enligt juryn, den kommun ha som bäst lyckats med att använda IT och digitaliseringens möjligheter för att utveckla verksamheterna, demokratin och kommunen som helhet. Det blev alltså Lidingö.

- Digitalisering är ett fokusområde för den politiska ledningen på Lidingö. Vi vet att digitala lösningar kan både tillhandahålla bättre service till Lidingöborna och bidra till en ännu effektivare organisation. På så sätt skapar vi största möjliga värde för Lidingös skattebetalare. Utmärkelsen är en bekräftelse på att vi arbetar på rätt sätt, säger Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande på Lidingö.

Enig jury

Det var stadsdirektör Daniel Broman och utvecklingschef Sara Penje som tog emot priset ur energi- och digitaliseringsminister Anders Ygemans hand. I den eniga juryns motivering står bland annat: Årets vinnare visar såväl mod som vilja i att använda digitaliseringens möjligheter för att möta invånarnas behov och verksamhetens utmaningar.

- Det är oerhört glädjande att vårt arbete uppmärksammas på det här sättet. En genomtänkt strategi för digitalisering är nödvändig för att möta morgondagens utmaningar, säger Daniel Broman.

De övriga nominerade kommunerna var Karlskrona, Karlstad, Södertälje och Umeå. Bakom nominering står Sveriges kommuner och landsting, Myndigheten för digital förvaltning, Infrastrukturdepartementet, Vinnova, IT & Telekomföretagen, PwC, Telia och Kvalitetsmässan. Utmärkelsen delades ut under Kvalitetsmässans invigningsgala på Göteborgsoperan den 12 november. Priset delas ut vartannat år och i år skedde det för tionde gången. 2017 års pristagare var Stockholm stad.

Juryns motivering

Årets vinnare visar såväl mod som vilja i att använda digitaliseringens möjligheter för att möta invånarnas behov och verksamhetens utmaningar. Lidingö stad har förstått varför förnyelse är viktigt och har lyckats integrera sina ambitioner för utveckling i en digital tid fullt ut i verksamheten, kulturen, ledningen och styrningen.

Årets vinnare når resultat på riktigt. De höjer servicen och kvaliteten samtidigt som de sparar på energin, klimatet och skattemedlen.

Genom en utpräglad samverkanskultur och en generös inställning bidrar man också till hela Sveriges innovationskraft. Lidingö stad visar i ord och handling att det går att balansera effektivitet och innovation och visar vägen mot en enklare, öppnare och effektivare offentlig förvaltning.

Priset är en skulptur och 50 000 kronor.

Till toppen av sidan