Läget på Lidingö med anledning av covid-19
Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Kvinnojouren Kerstin Årets ängel

Årets ängel, Lidingö stads utmärkelse för insatser inom kultur, idrott och hälsa, tilldelas i år Kvinnojouren Kerstin Lidingö. De får utmärkelsen för sitt engagerade arbete för utsatta kvinnor.

Ingegerd Smedensjö, ordförande i Kvinnojouren Kerstin. Foto: Micke Lundström

Våld i nära relationer är ett samhällsproblem som givits förnyad aktualitet under pandemin. Våldet i nära relationer har ökat då människor tvingats till att begränsa sina liv. Offer i denna ekvation är ofta kvinnor och när den som står allra närmast är förövare, kan vägen ut upplevas som stängd. Det är här Kvinnojouren Kerstin kommer in. För många kvinnor har denna volontärorganisation varit räddningen ur ett destruktivt förhållande. Nu prisas föreningen för sitt arbete genom att tilldelas Lidingö stads utmärkelse Årets ängel.

- Det känns fantastiskt roligt och hedrande att vi tilldelas denna utmärkelse. Frågan om mäns våld mot kvinnor är ständigt aktuell och behöver all uppmärksamhet den kan få. Det ger också ett viktigt signalvärde att våra politiker ser våld i nära relation som ett prioriterat samhällsproblem, säger Ingegerd Smedensjö, ordförande i föreningen Kvinnojouren Kerstin Lidingö.

Kvinnojouren Kerstin startade 2010 och är en ideell förening. Föreningen ger stöd till kvinnor och barn som utsatts för våld och vägleder dem vid behov vidare till rätt instanser. Kvinnor utsätts för olika typer av våld; fysiskt, psykiskt, sexuellt, ekonomiskt, materiellt och hedersrelaterat. Hos kvinnojouren får stödsökande vara anonyma och alla har tystnadsplikt. All rådgivning är gratis.

- Kvinnojouren Kerstin har synliggjort en problematik som ofta omgärdas av en tystnadskultur. Detta finns ute i samhället, även på Lidingö, och då finns kvinnojouren där som ett stöd, säger Filip Svanberg, ordförande i kultur och fritidsnämnden (M).

Namnbyte och ungdomsjour

Föreningen planerar nu för ett namnbyte, ett enklare namn för att nå ut bredare: Lidingö Kvinnojour. Förhoppningen är att lansera det nya namnet i år. De breddar även verksamheten genom att starta en ungdomsjour för att nå direkt till unga på Lidingö.

- Det är en värdig mottagare av utmärkelsen, en förening som på ett fantastiskt sätt bidrar till ett tryggare samhälle, säger John Svensson, kulturchef i Lidingö stad.

Kvinnojouren Kerstin är partipolitiskt och religiöst obunden. Ett tjugotal volontärer bedriver verksamheten helt på ideell basis. De är anslutna till Unizon Länk till annan webbplats. som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

Motiveringen lyder:

Kvinnojouren Kerstins fantastiska volontärarbete har i många fall varit avgörande i att hjälpa utsatta kvinnor och barn, när det gäller våld i nära relationer. Ett våld som tar sig flera uttryck; fysiskt, psykiskt, sexuellt och även ekonomiskt. För kvinnor som är utsatta för våld och hot i den miljö som borde vara den tryggaste finns Kvinnojouren Kerstin som en ängel av hopp, en skyddsängel.

Det mycket goda samarbetet mellan Kvinnojouren Kerstin och Lidingö stad är en viktig pusselbit. Man bedriver också ett förebyggande samarbete med ungdomsidrotten och genom framgångsrika lokala kampanjer skapas medvetenhet om våldet i nära relationer. Kvinnojouren gör en mycket värdefull insats genom att både påverka och agera i frågor som angår oss alla.

Årets ängel delas i samband med nationaldagsfirandet den 6 juni, som även i år kommer att genomföras i ett webbsänt format.

Till toppen av sidan