Förberedelse för kris

I slutet av maj skickas broschyren "Om krisen eller kriget kommer" till alla hushåll i Sverige. Det sker i samband med att kampanjen Krisberedskapsveckan genomförs.

Foto: Thomas Henrikson, MSB

Sista veckan i maj får alla hushåll i Sverige broschyren "Om krisen eller kriget kommer". Broschyren är samhällsinformation från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Innehållet tar upp hur vi ska bli bättre förberedda på följderna av allvarliga olyckor, extremt väder, it-attacker eller militära konflikter. Det är händelser som kan påverka att samhällets funktioner inte fungerar som vi är vana vid.

Vid exempelvis störningar i viktiga it-system kan elförsörjningen påverkas, mat och andra varor kan ta slut i affärerna och mobilnät och internet sluta att fungera.

- I slutet av förra året delade vi här på Lidingö ut en mer lokal broschyr till alla hushåll, Om krisen kommer. Syftet är detsamma, oavsett kris behöver var och en av oss fundera över hur vi klarar behovet av vatten, mat, värme och kommunikation utan samhällets stöd. Att ordna försörjningen av förnödenheter för sig själv och sina närmaste är det bästa sättet att visa omtanke om andra. Är du förberedd kan samhällets resurser användas till dem som behöver det mest, säger Martin Västberg, säkerhetschef i Lidingö stad.

Regeringen menar att även om Sverige är tryggare än många andra länder, finns det hot mot vår säkerhet och självständighet. Därför behöver alla få information om hur man kan förbereda sig för att klara en besvärlig situation. På det sättet medverkar du till att hela landet bättre kommer att klara en svår påfrestning både i fred och i händelse av höjd beredskap eller krig.

Fakta om förberedelser för kris och krig och svar på frågor kommer finns på MSB:s webbplats för privatpersoner, dinsäkerhet.se.länk till annan webbplats

Läs mer om Beredskapsveckan och om var du kan hitta mer information om Sveriges beredskap.

Till toppen av sidan