Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Vaccinationsläget på Lidingö

Det är mycket frågor kring vaccin mot covid-19. På Lidingö löper vaccinationerna på enligt prioritetsordning. Det är Region Stockholm som prioriterar och planerar för vaccination och vårdcentralerna som kommer att utföra vaccinationerna. Man kan inte boka tid för vaccination, utan de grupper som ska vaccineras informeras om vaccinationen enligt turordning.

Person som får en vaccinspruta i armen

Nästan alla boende på särskilda boenden på Lidingö har fått båda vaccindoserna. Där är det läkare och sjuksköterskor vid de särskilda boendena som vaccinerar. Vaccination av personal inom vård- och omsorg pågår också.

Vaccinationsläget är för Lidingö per vecka 6: Dos 1: 1012 personer vilket motsvarar 2,75% och Dos 2: 486 personer vilket motsvarar 1,32%.

För hemtjänstkunder samverkar vårdcentralerna med kommunen. De som berörs kommer att få personlig information. Vaccinering av hemtjänstens kunder har inte kunnat inledas eftersom vårdcentralerna ännu inte har fått vaccin. Vårdcentralerna är redo att börja vaccinera enligt prioordning så snart vaccin finns.

Tillgång till vaccin i region Stockholm

Under nästa vecka planerar Region Stockholm ett utskick till länets 65+ invånare kring hur de ska gå tillväga för att bli vaccinerade när det är dags.

I Region Stockholm finns kapacitet att vaccinera men man begränsas av vaccintillgången och förseningar i leveranserna. Snöstormar i Europa har till exempel gjort att en vaccinleverans som skulle ha kommit till regionen har blivit försenad.

— Jag förstår att många är frustrerade över att vaccinationen inte går snabbare. Vi har kapaciteten och önskan att vi ska kunna vaccinera många fler, men då behöver vi också vaccin, säger Region Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg.

Prioriteringsordningen påverkas inte av vaccintillgången och de vaccindoser som kommer in, används successivt. Man kan inte själv välja vaccinsort. Det är region Stockholm som bestämmer fördelningen av de olika vaccinerna till vårdcentralerna och vaccinationsmottagningarna. Just nu har vårdcentralerna på Lidingö inte fått vaccin och kan därför inte börja vaccinera än.

Vilket vaccin är bäst?

Det förekommer många uppgifter om olika vacciners effektivitet. Det är viktigt att komma ihåg att alla vacciner är godkända, är säkra och har effekt mot covid-19. Genom att ta vaccinet – oavsett om det är Astra Zeneca, Moderna eller Pfizer/Biontech – skyddar man både sig själv och andra från att bli sjuk. Det bästa vaccinet är ju det man får.

Det viktigaste sättet att bekämpa pandemin är att så många som möjligt tar vaccinet så snabbt som möjligt. Det är viktigare att följa hur många i befolkningen som fått vaccinet, snarare än att fokusera på de enskilda vaccinernas skyddseffekt.

Samlade frågor och svar om vaccination

Många har frågor kring när man får reda på när man kan få vaccin och varför inte fler med hemtjänst fått erbjudande om vaccin. Och hur ser prognosen ut för leveranserna till regionen? Region Stockholms vaccinsamordnare svarar på Facebook på frågor kring vaccination.

På 1177:s webbplats finns frågor och svar om vaccinationerna mot covid-19.länk till annan webbplats

Se upp för bedragare

Det förekommer bedrägerier kopplat till vaccinationer. Det rör sig om personer som utger sig ringa från Folkhälsomyndigheten, E-Hälsomyndigheten, Region Stockholm eller kommunen och vill boka tid för vaccination och begär därför identifiering via Bank-ID eller bankdosa.

Viktigt att veta är att Region Stockholm, Folkhälsomyndigheten, E-hälsomyndigheten eller Lidingö stad inte oanmälda ringer upp och begär identifikation via Bank-ID eller bankdosa.

Man kan inte ställa sig i kö eller anmäla sig för vaccination på egen hand, och det är gratis att vaccinera sig mot covid-19.

Tänk på detta för att skydda dig mot bedragare:

  • Använd aldrig bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.
  • Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon.
  • Om någon du känner inte ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta informationen på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker att du drabbats av bedrägeri, kontakta din bank omgående, polisanmäl och ta stöd av människor i din närhet.

På webbplatsen krisinformation.se finns mer information om hur man kan skydda sig mot bedragare.länk till annan webbplats

prioritetsordning och planering för vaccin mot covid-19

Prioritetsordning och planering för vaccin mot covid-19

Till toppen av sidan