Läget på Lidingö med anledning av covid-19
Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Vaccinationerna innebär en stor lättnad

Nu är första fasen av vaccinationerna i stort sett genomförd. Kunderna och personal på stadens särskilda boenden för äldre har fått sina doser och resultatet är påfallande. I nuläget finns ingen, varken bland de boende eller personalen, som är konstaterat positiv för Covid-19.

Äldreboendet Siggebogården

I januari inleddes vaccinationerna mot Covid-19 och effekterna kunde observeras nästan direkt. Fortfarande råder en stark avrådan från besök på stadens särskilda boenden. Fortfarande är vaksamheten stor och pandemin präglar både attityder och arbetssätt. Ändå så är skillnaden och stämningen på de särskilda boendena för äldre en helt annan.

- För oss här på Siggebogården är skillnaden dramatisk. Vi började vaccinera den 7 januari med dos ett och den 1 februari med dos två. Vi har inte haft någon sedan dess som konstaterats positiv för Covid-19, säger Åsa Eriksson, enhetschef på Siggebogården.

Fortfarande görs kompletterande vaccinationer bland kunderna. Enstaka personer som av olika skäl inte kunnat få sina doser återstår. Även nyinflyttade måste fortsatt att erbjudas vaccination. Åsa Eriksson beskriver det som en otrolig förändring men ändå så håller de fast vid samma rutiner och restriktioner för besökare. Det är också något som uppskattas av många anhöriga till de boende.

- Det har blivit vardag och något vi vant oss vid. Viktigt är ju att vi fortsatt håller fast vid rutinerna kring basala hygienrutiner, skyddsutrustning och att hålla distans. Men ändå känns det som att vi ser ljuset i tunneln, säger Åsa Eriksson.

Fortfarande är det tillgången på vaccin som styr takten i vaccinationsarbetet och det är Folkhälsomyndigheten som beslutar om prioriteringsordningen. Birgitta Sköld är ordförande i omsorgs- och socialnämnden och ser fram emot en ökad tillgång på vaccinen.

- Den förändring vi ser på våra särskilda boenden är fantastisk och ger oss alla gott hopp inför framtiden. Vi står beredda att stötta Region Stockholm i det fortsatta vaccinationsarbetet, säger Birgitta Sköld (LP).

Till toppen av sidan