Lättläst

Lättläst

Skriv ut
Dela

Fira coronasäker sommar

Det blir en annorlunda midsommarhelg i år. Hur du än firar, tänk på att hålla avstånd för att minska risken för smittspridning. På stranden, på skärgårdsbåten, vid sillbordet, på krogen…Tack för att du tänker på andra!

Sommarbild från Lidingö.

Eftersom man inte ska samlas fler än 50 personer kommer inte något större allmänt midsommarfirande, som på Hustegaholm, att arrangeras i år.

Det här gäller på barer och restauranger

Det är otillåtet med trängsel på restauranger, kaféer och barer. Besökarna måste kunna hålla avstånd mellan varandra. Man får bara äta och dricka sittandes vid ett bord eller ta med maten för avhämtning. Stående servering vid barer är inte tillåtet. Om man som besökare upplever att det är trängsel på serveringar ska man i första hand vända sig till restaurang- eller kaféägaren och om behov finns att gå vidare kan man anmäla det till miljö- och stadsbyggnadskontoret. Man kan anmäla trängsel på vår webbplats där det finns ett särskilt avsnitt i nyheten om Covid-19 som heter ”Anmäl trängsel”.

Badplatser och hamnar

Kom ihåg att du ska hålla avstånd till andra på stränder, badplatser och i hamnar. På badplatser och andra platser där många människor samlas, är det viktigt att alla bidrar till att minska risken för smittspridning. Folkhälsomyndigheten bedömer däremot att smitta via badvatten är osannolik. Förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar där fler än 50 personer deltar omfattar inte simhallar och bassänger och inte de som vistas på stränder, i parkområden eller liknande. Ytterst är det eget ansvar om man väljer att vara på en plats eller inte och att se till att hålla avstånd.

Resor, allmänna färdmedel

Från och med den 13 juni kan symtomfria personer resa inom Sverige. Samtidigt behöver vi fortsätta att hålla avstånd till varandra för att förebygga smittspridning, precis som tidigare. Personer som är 70 år och över, rekommenderas även i sommar att undvika nära fysiska kontakter.

I första hand ska man gå, cykla eller använda andra färdsätt än kollektivtrafik och andra allmänna färdmedel. Den som behöver resa kollektivt bör välja alternativ där det går att boka en plats. Resor med färdmedel där det inte går att boka plats, exempelvis spårvagnar, tunnelbanor och stadsbussar, bör undvikas.

Gå in på det aktuella reseföretagets webbplats för information om nya rutiner och vad som gäller de linjer eller sträckor som du ska resa. Följ anvisningarna från trafikoperatören, till exempel Waxholmsbolaget.

Sommarverksamhet som kollo och läger

Fritidsgårdar kan hålla öppet, men med begränsat antal besökare för att undvika trängsel. Och försöka hålla så många aktiviteter utomhus som möjligt. Kollo och liknande lägerverksamheter för barn och ungdomar (födda 2002 eller senare) kan hållas i mindre grupper och genomföras i närområdet. Den som ansvarar för lägerverksamheten måste se till att minska risken för att covid-19 sprids.

Privata tillställningar och andra folksamlingar

Privata tillställningar omfattas inte av förbudet mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer. Folkhälsomyndighetens allmänna råd är fortfarande att man bör undvika större sammanhang där flera personer träffas inomhus, som fester, bröllop, dop, begravningar, kalas och andra tillställningar. Håll avstånd till varandra på två meter och se till att handsprit eller tvättmöjligheter finns nära till hands.

Idrott

Fysisk aktivitet är bra för folkhälsan så ägna dig gärna åt idrott och träning under sommaren. Du har samma ansvar som tidigare att hålla avståndet och vidta andra åtgärder för att stoppa smittan. Du kan läsa mer om idrott, träning, matcher och cuper i Coronatider på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Evenemang

Offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 50 deltagare är förbjudna även under sommaren. Arrangörer av olika typer av evenemang ansvarar för att bedöma risker och anpassa verksamheten för att förebygga smittspridning.

Större sociala sammanhang – som dop, fester, bröllop och begravningar – bör undvikas även under sommaren.

Testning i region Stockholm

Alla invånare i Region Stockholm har sedan 15 juni möjlighet att testa sig för covid-19. Testerna kan göras både för pågående sjukdom och för antikroppar som tecken på genomgången sjukdom. Bokning görs hos 1177, men de första dagarna blev det teknisk överbelastning, så om du kan vänta lite med att testa är det bra.

Alla som tror att de tidigare haft covid-19, men är friska sedan minst två veckor tillbaka, ska också kunna testas för att se om de utvecklat antikroppar mot viruset som orsakar covid-19. Hos 1177 kommer det att finnas vägledning för att invånarna ska veta vilket test man ska ta och var.

Till toppen av sidan