Läget på Lidingö med anledning av covid-19
Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Åtta konkreta tips till tonårsföräldrar

Nu börjar festsäsongen för många ungdomar med studentfester, skolavslutningar och sköna grillkvällar. Valborgshelgen är en helg där många unga kommer i kontakt med alkohol, en del för första gången.

Vi som är vuxna kan tillsammans hjälpas åt att sätta gränser och prata med våra ungdomar om alkohol. Här har vi samlat tips och idéer om hur du som förälder eller anhörig kan tänka om ungdomar och alkohol.

Åtta tips till dig som tonårsförälder

  1. Prata med ditt barn för att få en uppfattning om hans eller hennes attityd till alkohol.
  2. Var tydlig med vad du tycker är okej eller inte i er familj. För barn som är väl medvetna om sina föräldrars inställning och förväntningar, är det lättare att leva upp till dessa.
  3. Prata med andra föräldrar om vad som gäller kring fester, alkohol, tider med mera. Gemensamma regler är lättare att hålla, samtidigt som de gör argument som att "alla andra får" verkningslösa.
  4. Förklara vad du är rädd ska hända om ditt barn dricker alkohol. Som tonåring mår man bra av att höra att föräldrarna bryr sig.
  5. Stå på dig. Tonåringar förväntar sig att föräldrar sätter gränser kring alkohol.
  6. Köp inte ut, varken du som förälder eller som syskon eller anhörig. Många köper ut för att vara schyssta eller tror att deras yngre syskon annars skaffar alkohol från annat håll. Men undersökningar visar att nästan 60 % av alla 16-åringar skulle inte skaffa alkohol om de inte fick från någon de känner. *
  7. Tänk på att langning av alkohol även sker via sociala medier idag, till exempel Instagram och Facebook.
  8. Uppmärksamma vilka personer ditt barn umgås med, både i den fysiska vardagen och på nätet.

* (Källa: Systembolagets TNS Sifo undersökning och Attitydundersökning CAN.)

Konkreta tips till dig som tonårsförälder, tänkom.nu Länk till annan webbplats.

Nattvandra

Ett annat sätt att göra skillnad på är att nattvandra. På Valborg arrangeras nattvandring med start klockan 21.00, samling Scandic Foresta. Inga förkunskaper krävs. På plats kommer du att möta polis, personal från Lidingö stad, representanter från Nattvandring Lidingö och andra föräldrar.

Nattvandring är en värdefull aktivitet som dessutom ger dig möjlighet att knyta kontakter med andra föräldrar och framförallt finnas till för ungdomarna ute på ön. I facebookgruppen kan du se aktuella arrangemang.

Nattvandring Lidingö, Facebookgrupp Länk till annan webbplats.

Polisen och systembolaget

Har du information om något som rör till exempel olovlig alkoholförsäljning eller föräldrafria festplatser, tveka inte att tipsa polisen via deras webbplats eller ring 11414.

Till toppen av sidan