Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Allmänna råd förlängs till 13 december

Smittspridningen i samhället och på Lidingö i synnerhet är fortsatt hög. Nu måste vi hjälpas åt att hålla i och hålla ut. Bara tillsammans kan vi bryta smittkedjan.

De skärpta allmänna råden i Stockholms län förlängs till den 13 december. Lidingö stad kommer därför att vidta särskilda försiktighetsåtgärder.

Träffas inte fler än åtta personer

Från den 24 november gäller förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare och det tidigare undantaget för serveringsställen tas bort.

Det bör heller inte förekomma sociala situationer med fler än åtta personer, oavsett om det rent formellt träffas av lagen eller inte.

Det här gäller för Lidingö stad

De skärpta allmänna råden i Stockholms län och förbudet med fler än åtta personer i offentliga tillställningar och allmänna sammankomster innebär att Lidingö stads verksamheter berörs. Vi har samlat några områden som berör många på Lidingö. Mer information om coronaviruset och hur det påverkar Lidingö och stadens arbete samt frågor och svar finns på Lidingö stads webbplats.

Lidingö stads webbplats om coronaviruset

Skola och förskola

Lidingö stad kommer att fortsätta hålla kommunala grundskolor och förskolor öppna. Vi följer de rutiner som redan finns kring hygien och för att minska trängsel. Om Smittskydd Stockholm kräver att skolor eller förskolor ska stänga finns det rutiner för detta och för att ställa om verksamheten.

Gymnasieskolan inför distansundervisning 7 december

Hersby gymnasium kommer från och med måndag den 7 december och fram till den 6 januari 2021 att övergå till fjärr- eller distansundervisning för alla årskurser.

Undantag kommer att vara möjliga för praktiska moment som inte kan skjutas upp, nationella prov, andra examinationer som inte går att genomföra på distans, elever på introduktionsprogrammen, inklusive språkintroduktion, och för elever som i övrigt är sårbara vid distansundervisning.

Idrottsanläggningar och träningslokaler

Barn och ungdomar födda 2005 eller senare kan fortsatt delta i träning. Alla, oavsett ålder, avråds från att arrangera eller delta i aktiviteter där många möts. Från den 24 november gäller ett publiktak på 8 personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Det gäller även för publik med anvisade sittplatser.

Lidingö stad håller endast våra anläggningar öppna för bokade träningar och simklubb för personer födda före 2005.

Gym, bastu och omklädningsrum i våra anläggningar på Lidingövallen, Gångsätrahallen och simhallen stängs till och med 13 december så länge som de skärpta allmänna råden gäller, med eventuell förlängning.

Allmänhetens skridskoåkning i Childhoodhallen, Danica Isannex och Lidingövallen stängs därför på helger från och med 20 november till och med 13 december. Detta för att vi inte vill att invånare från olika delar av ön och i olika ålderskategorier ska samlas på ett och samma ställe. Detta gäller oavsett om det är inomhus eller utomhus.

Kulturaktiviteter, kurser, musikskola och bibliotek

För att minska smittspridning kommer alla kurser och aktiviteter att ställas in. Detta gäller under den tid som de lokala allmänna råden gäller fram till den 13 december men det kan komma att förlängas. Verksamheter som berörs är exempelvis KomTek, Sagateatern och musikskolan. Musikskolans enskilda undervisning fortsätter, annan undervisning på Musikskolan eller Sagateatern ställs in eller ställs om. KomTeks alla kurser ställs in och planeras öppna igen vecka 3-8 2021 om läget tillåter.

Biblioteken kommer att vara fortsatt öppet för att alla ska kunna låna böcker, men biblioteken begränsar möjligheten att vistas längre tid på biblioteken för att undvika trängsel och folksamlingar. Biblioteken fortsätter att hålla öppet då de fyller en viktig demokratisk funktion. Det finns dock många möjligheter att låna böcker digitalt.

Besöksstopp på stadens särskilda boenden

På grund av den nu ökande smittspridningen avråds anhöriga att besöka närstående på stadens särskilda boenden. Det gäller servicehus, vård- och omsorgsboenden och gruppbostäder.

Aktiviteter för äldre, anhöriga och daglig verksamhet

Mötesplats centrum ordinarie verksamheter i stadshuset ställs in till och med den 31 januari 2021. Vissa aktiviteter kan delvis genomföras genom att begränsa antalet deltagare, kräva föranmälan, ses utomhus och förlägga aktiviteterna utspritt över ön.

Stängningen omfattar även dagverksamheten för äldre samt daglig verksamhet och växelvård.

Möten, konferenser och föreläsningar

Vi kommer att skjuta upp fysiska konferenser, möten och utbildningar som inte är verksamhetskritiska. I möjligaste mån bör vi planera för digitala möten och konferenser i stället. Möten, konferenser eller kurser som innebär att fler än åtta personer samlas ska undvikas. Det innebär också att Lidingö stad inte hyr ut lokaler för större arrangemang.

Folkhälsomyndighetens skärpta allmänna råd som gäller för Stockholms län till och med den 13 december:

  • Träffa bara de personer du bor med. De personer du delar hushåll med är okej att umgås med. För dig som lever i ett ensamhushåll är rådet att umgås med ett par nära vänner.
  • Avstå besök i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Det är okej att träna utomhus, till exempel att besöka ett utegym. Om du tränar med någon annan person, håll avståndet, helst 2 meter så ofta ni kan. Dela inte vattenflaska eller skydd med någon annan. Delta just nu inte i gruppträningar, varken utomhus eller inomhus.
  • Undvika situationer där det kan uppstå trängsel. Dit hör exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher eller tävlingar. Idrottstävlingar och cuper bör ställas in.
  • Barn och unga (födda 2005 eller senare) kan fortsätta med sina idrotter, om man också anpassar verksamheten så att trängsel inte uppstår bland de vuxna.
  • Alla som kan arbeta hemma ska göra det. Tjänsteresor, konferenser och fysiska möten kan genomföras digitalt men om det inte går bör dessa tillfällen skjutas upp . Om du behöver vara på din arbetsplats är det viktigt att hålla avstånd överallt, även under raster och i omklädningsrum etc. Tar din arbetsplats emot kunder behöver ni se till att de kan hålla avstånd, både till personal och till andra kunder.
  • Avstå från att delta i eller arrangera större sociala sammanhang som middagar, fester, begravningar, dop, kalas och bröllop. Det är tråkigt att inte kunna träffas nu när vi behöver varandra mer än någonsin. Träffas digitalt om du har möjlighet, eller ring.
  • Maximalt åtta personer får delta vid konserter, matcher, offentliga möten, teaterföreställningar och alla andra allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar. Begränsningen gäller även för publik med anvisade sittplatser, från den 24 november tills vidare.
  • För alla andra sammanhang är rådet att inte vara fler än åtta personer samtidigt. Smittskyddsläkarens rekommendation är att du som invånare i Stockholms län fortsätter att följa rådet, att i så stor utsträckning som möjligt bara umgås med de som du bor med eller med några få nära vänner om du bor själv.
  • Beslutet om att tillåta maximalt åtta personer gäller inte arbetsplatser, gym eller liknande platser, men även där bör man försöka undvika att vara fler än åtta, särskilt om det inte går att hålla avstånd. Maximalt åtta per bord gäller även vid restaurangbesök. Rådet om åtta personer ska inte ses som en chans att samlas fler än de som du bor med eller med några få nära vänner om du bor själv. Det rådet är det viktigaste.
  • För begravningar eller liknande religiösa sammankomster kring dödsfall gäller ett undantag: antalet deltagare får vara maximalt 20 personer.
Till toppen av sidan