Utbildning med goda utsikter till jobb

I januari började 13 etablerade och nya Lidingöbor en helt ny yrkesutbildning till undersköterska på Lidingö Komvux. Utbildningen, som till stor del sker ute på arbetsplatser, ger goda chanser till jobb och möjlighet att utveckla svenska språket.

Lisa Siirtola och Shahnaz Mohamad Juma tycker tycker båda att det bästa med utbildningen är kombinationen med en dag teori och resten praktik.-Sen är det ett jättebra sätt för mig att lära mig svenska i vardagen. Jag pratar mycket med de äldre och får hjälp av de andra i personalen om det är något jag inte förstår, säger Shahnaz Mohamad Juma.

−Fyra dagar i veckan är eleverna ute på olika arbetsplatser
inom den kommunala vård och omsorgen för att få omsätta teori till praktik. Efterfrågan på undersköterskor är stor och flera av eleverna har redan fått frågan om de vill jobba i sommar, vilket är jätteroligt och naturligtvis stärker deras självförtroende, säger Lourdes Amaya, en av lärarna på utbildningen.

Lärlingsutbildningen till undersköterska är den första i sitt slag och ger betyg och behörighet för att kunna anställas direkt efter examen.

Tre röster om lärlingsutbildningen


Mazone Ducci, från Rwanda
– Jag sökte till den här utbildningen för att jag vill ha ett jobb där jag kan hjälpa människor och undersköterska är ett bra sätt att hjälpa äldre och människor som är sjuka. Utbildningen är också ett bra sätt att träna svenska utanför klassrummet eftersom man jobbar tillsammans med andra svenskar.

Andreas Atterling, från Lidingö
−Jag tycker att det är jättebra upplägg med en dag teori och
sen resten av veckan ute på arbetsplatsen. Personligen lär jag mig bättre genom att få göra saker praktiskt. Som infödd Lidingöbo tycker jag också det är kul att majoriteten av de andra eleverna inte är födda och uppvuxna i Sverige. Det ger nya perspektiv på saker och ting.

Abdulrahman Alataish, från Syrien
−Jag jobbade som undersköterska under krigets början i
Syrien och vill skaffa mig en svensk utbildning så att jag kan få jobb här. Tycker det är bra med praktik på en gång och att få träna svenska på jobbet. Personalen på arbetsplatsen är jättetrevlig och hjälpsam.

Till toppen av sidan