Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Tre frågor till Anders Nordén om Ung företagsamhet

Anders Nordén, förstelärare i företagsekonomi och UF- lärare på Hersby gymnasium. Du har arbetat med Ung företagsamhet i över 20 år och har hunnit följa många unga företagare på deras entreprenörsresa.

1. Vad betyder Ung företagsamhet för skolan, eleverna och dig som lärare?

─ Ung företagsamhet ger en viktig koppling mellan skolan och verkligheten där eleverna får smaka på livet som entreprenör. Att starta och driva ett UF-företag under gymnasietiden är en fantastisk erfarenhet som eleverna kommer att ha nytta av både som egna företagare och anställda. För mig som lärare är det otroligt inspirerande att få följa eleverna på denna resa och se hur de tar de första stapplande stegen mot att bli entreprenörer på riktigt.


2. Kan du berätta om några av de absoluta höjdpunkterna under dina år med UF?
─ En av höjdpunkterna är resorna till New York där eleverna presenterat sina affärsplaner på NYSE, Nasdaq, Ernst & Young och Baruch College. Ett annat fint ögonblick var när vi blev utsedda till länets bästa UF skola 2017. Sen minns jag särskilt när vi arrangerade vår traditionella julmässa med UF i stadshuset för allra första gången 2015.

3. Hur har UF-företagens affärsidéer och samarbetet med lokala näringslivet utvecklats genom åren?
– Vi har utvecklat ett väldigt bra samarbete med näringslivet på ön, och har sedan 2011 en näringslivsjury som bedömt UF företagens arbete. De senaste åren har det samarbetet kompletterats med Rotary Milles som arrangerar Draknästen sedan 2016. En tydlig trend är att våra UF-företag blir alltmer inriktade på hållbarhet. Här ligger utmaningen i att hjälpa eleverna hitta lönsamma affärsmodeller. Sen är det också roligt att eleverna blivit allt vassare på att marknadsföra sig på sociala medier.


Är du företagare och intresserad av att bli rådgivare till ett UF-företag?

Kontakta Monika Öman, lärare i företagsekonomi och samordnare på ekonomiprogrammet, Hersby gymnasium, e-post: monika.oman@lidingo.se

Till toppen av sidan