Lättläst

Lättläst

Skriv ut
Dela

Topplacering för Lidingö i ny rapport

Lidingö ligger på en stadig andraplats inom nyföretagsamhet trots att andelen personer som väljer att starta företag i Sverige sjunker jämfört med tidigare år. Det visar Svenskt Näringslivs årliga rapport om företagsamhet i Sverige som släpptes i går.

 

Foto: Aerocam Scandinavia AB

Svenskt Näringsliv mäter sedan tio år tillbaka företagsamheten i landet. Resultatet av årets mätning visar att andelen personer som blev företagsamma under 2018 sjunker jämfört med tidigare år och är nu på den lägsta nivån sedan mätningarna påbörjades.

- Det är glädjande att se att Lidingö fortfarande ligger på en stark andraplacering. Lidingö ligger också högre än övriga delar av landet då det gäller kvinnligt företagande. Att stimulera och underlätta nyföretagande och entreprenörskap är också ett fokusområde i stadens näringslivspolicy där vi samarbetar aktivt med öns företagarföreningar, säger Malin Rosenqvist, näringslivschef.

- Det är mycket positivt att Lidingö är näst bäst i Sverige på nyföretagandet. Näringslivet är det som skapar välstånd och det är mycket positivt att Lidingöborna är framgångsrika företagare. Staden kommer även fortsatt arbeta med att förbättra förutsättningarna för våra Lidingöföretagare säger Daniel Källenfors, kommunstyrelsens ordförande.

Om mätningen

Svenskt Näringsliv mäter en gång per år antalet företagsamma människor, både för Sverige som helhet samt för respektive län. Med företagsam menas en person som antingen har en F-skattsedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag eller är vd alternativt ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag.

Företagsamheten är en totalundersökning, vilket innebär att den kan användas för att jämföra företagsamheten mellan olika kommuner och län över tid. Utifrån inhämtad data kan man även följa nyföretagsamheten, det vill säga hur många nya personer som har blivit företagsamma under det senaste året. De data som har använts inhämtades under januari 2019 och avser företagsamheten för år 2018.

Mer information om Svenskt Näringslivs mätning.länk till annan webbplats

 

Till toppen av sidan