Ny yrkesutbildning ger goda chanser till jobb

I mars startade en helt ny yrkesutbildning inom hotell och restaurang på Lidingö vuxenutbildning. Utbildningen, som till stor del sker ute på sju av öns hotell-och konferensanläggningar, ger eleverna goda chanser till jobb inom branschen och samtidigt möjlighet att utveckla svenska språket.

Anders Edvardsson, köksmästare på Södergarn, Amornsri Putthamrong, elev på lärlingsutbildningen inom hotell och restaurang, Linda Elwin, yrkeslärare hotell & restaurang på Lidingö vuxenutbildning.

–Jag får lära mig alltifrån att baka och laga mat till att göra sallader och hålla ordning i köket. I höst ska jag få vara mera ute i matsalen, träffa gästerna och lära mig servera. Det ska bli jätteroligt. Tack vare utbildningen har jag också lärt mig väldigt många nya svenska ord, säger Amornsri Putthamrong, en av eleverna på utbildningen som gör sin praktik (APL, arbetsplatsförlagt lärande) på Södergarns kursgård.

– Jag trivs verkligen bra här på Södergarn. Alla är jättetrevliga och vänliga. Man känner sig lite som en i familjen, tillägger hon.

Starta egen restaurang

Amornsri flyttade från Thailand till Lidingö för snart två år sedan för kärlekens skull. Hon är utbildad inom kommunikation och jobbade flera år inom sälj och marknadsföring i Bangkok. Amornsri har ingen tidigare erfarenhet av att jobba i ett kök, men gillar att baka och laga mat. När hon läste svenska på sfi fick hon höra talas om utbildningen och bestämde sig för att söka.

−Mitt mål är att få jobb i ett kök direkt efter utbildningen så att jag kan skaffa mig så mycket erfarenhet som möjligt. Kanske kan jag starta en egen restaurang i framtiden. Med en touch av Thailand. Det vore något, säger Amornsri med ett leende.

Tänka i nya banor

Anders Edvardsson, köksmästare på Södergarn och handledare till Amornsri, tycker att samarbetet med eleverna på vuxenutbildningen ger honom och hans kollegor nya idéer och perspektiv.

−Som handledare tvingas man fundera över varför man själv gör si eller så och själv vara öppen för att testa nya saker. Det är inte bara vi som lär Amornsri saker utan hon lär även oss att tänka i nya banor. Jag har till exempel fått lära mig hur man friterar blomkålsblad, vilket snabbt blev en favorit bland gästerna. Sen har vi väldigt roligt tillsammans. Det blir många skratt, säger han.

Om utbildningen

Utbildningen startade i mars 2018 av Lidingö vuxenutbildning i samarbete med sju av Lidingös hotell-/konferensanläggningar och restauranger där eleverna gör sin så kallade APL (arbetsplatsförlagt lärande) fyra dagar i veckan. Utbildningen som är på ett år, vänder sig till alla som vill jobba inom kök, hotell och restaurang. Förutom Södergarns kursgård medverkar också Scandic Foresta, Högberga gård, Rönneberga konferens, Villa Lovik, Lidingö golfrestaurang och Blue Hotel.

För mer information om utbildningen kontakta Linda Elwin, yrkeslärare hotell & restaurang på Lidingö vuxenutbildning, e-post: linda.elwin@lidingo.se

Till toppen av sidan